Последни вести

28 ноември 1520- Магелан впловил во Пацификот

На 28 ноември 1520 година, Португалскиот морепловец Фернандо Магелан, впловил во Пацификот, минувајќи низ јужноамериканската теснина која денес го носи неговото име. Фернандо Магелан (пролетта...

24. 11. 1859- Излегло Дарвиновото прво издание на „За потеклото на...

Книгата За потеклото на видовите од Чарлс Дарвин, за прв пат објавена во 1859 година, е зачетник во научната литература и во еволутивна биологија. Оригиналното име...

18 ноември 1874 -Роден Крсте Петков Мисирков -значајна личност во македонската...

На 18 ноември 1874 година е роден Д-р Крсте Петков Мисирков-македонски лингвист,историчар,фолклорист,етнограф,публицист и политички борец за македонската национална афирмација. Тој е и  собирач и проучувач...

11 ноември 1991 -Во Македонија се одржале првите парламентарни избори

Парламентарните избори во 1991-та година се првите парламентарни избори што се одржани во Македонија , по воведувањето на политичкиот прулризам. Во првиот круг најмногу...

Филмот „Врба“ на Манчевски со азиска премиера на фестивалот во Тајпеј

Откако филмот „Врба“ во режија на Милчо Манчевски, кој за една недела ги собори рекордите со над 11.000 гледаност низ земјава, филмот продолжува да...

„Најкратки драми на светот“ – во подготовка нова премиера во МНТ

Во Македонскиот народен театар во тек се подготовките за новата претстава „Најкратки драми на светот"  во режија на Трајче Ѓоргиев. Според драматургот на претставата Дарко...