Топ тренд храна, за 2025 во светот

Во 10-те топ тренд јадења и освежителни пијалоци, се сместени протеините, чајот и зеленчукот.
Додека со шоља чај и коцка протен можете да ја поминете ужината, ручекот секогаш треба да е чинија полна зеленчуци најразновидно зготвени.
Чаевите може да бидат по ваш избор иако најпопуларни се оние од цветови и тревки. Протеинските чоколадни коцки се супер додаток, кој за жал според светските трендови не е толку ценовно приступачен.
Зеленчукот станува кулинарска ѕвезда, поради неговата
разноврсност и живописна презентација. Готвачите исто така набавуваат повеќе храна од регенеративни земјоделци кои користат практики за подобрување на здравјето на почвата и хранливата густина на нашата храна.  Тие се  фокусираат на иницијативи без отпад,
со  употреба „од корен до стебло“ на целиот зеленчук, како и
пренамена на кујнските остатоци во вкусни супи, сосови, гарнитури,
десерти, па дури и состојки за пијалоци. Регенеративното земјоделство
практиките, кои го поддржуваат здравјето на почвата и биодиверзитетот, играат
витална улога во снабдувањето со сезонски состојки. Овие напори не само што
ги задоволуваат еколошки свесните гости, туку и поставуваат нов стандард за
кулинарската индустрија.
Овој тренд кон зеленчук и растенија се совпаѓа со пошироките цели на потрошувачите околу здравјето и среќата. Според истражувањето на MenuMatters, здравјето е втора најважна животна цел за потрошувачите (37%), веднаш по тоа што се среќни (44%). Како што опциите на растителна основа растат во популарност, 35% од потрошувачите веруваат дека растенијата и храната на растителна основа ќе бидат едни од главните работи што ќе ги јадеме почесто во иднина, по домашно приготвените оброци (39%) и храната за удобност (37%).
Иновативните креации на растителна основа, од тартар од цвекло и пушена цвекло до „месо“ на база на печурки и морков, го трансформираат зеленчукот во задоволителни алтернативи богати со протеини. Af&co известува дека популарноста на креациите од наут – претежно во пржена форма – расте, илустрирајќи како скромните мешунки можат да послужат како срдечни, „безглутенски“ ставки од менито.
Во Stretch Pizza во Њујорк, помфритот од наут е натопен со босилек и се служи со „стреч сос“. Истиот вид помфрит доаѓа со хариса ајоли во One Market во Сан Франциско. Во BRASS во Њујорк, помфритот од наут, наречен „панис“, ги заменува традиционалните компири што се служат со школки. Во Бар Дајан во Портланд, Орегон, се служи и паниса , со
зелен сос од таан.
Извор – https://www.acfchefs.org/Downloads/Articles/2025-Trends-Report.pdf
куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.