Почетна МУЗИКА Народна Македонскиот бренд  за народни игри и песни „Танец” вечерва со концерт по повод...

Македонскиот бренд  за народни игри и песни „Танец” вечерва со концерт по повод 70 години постоење

861

Македонскиот бренд  за народни игри и песни  „Танец” денеска ќе одбележи 70 години од формирањето. По тој повод, ансамблот вечер ќе одржи концерт во Македонската опера и балет.

 

Асамблот „Танец“ официјално е формиран во мај 1949 година со указ од тогашната влада на Социјалистичка Република Макeдoнија. Богатото фолклорно наследство, песните и ората од Македонија , „Танец“ ги презентирал на голем број светски сцени и има добиено многу награди и признанија. Ансамблот учествувал на повеќе од 4.500 концерти во земјата и во светот пред околу осум милиони гледачи.

Репертоарот на „Танец” го сочинуваат најубавите македонски игри, песни и оркестарски дела како што се: „Невестинското”, „Тешкото”, „Комитско”, „Чифте Чамче”, „Осоговка” ..и многу други.

metropolis-big