петок 20 мај, 2022

Колумна- Улиците во Скопје со сменети имиња а се останато исто

Денеска социјалните мрежи и медиумите се преплавени со најавата за предлогот на Град Скопје, на  дури 571 улици и плоштади во Скопје да им...

Колумна – Оригиналите авторски дела, секогаш се бесценети

Масовната потрошувачка во сите области, направи вистинските уметнички, креативни и дела со вредности, многу лесно да бидат уништени од копии односно со несоодветна замена...

Насилството како недостиг на позитивна комуникација – Зголемено насилство, под негативно влијание на телевизијата

Дел од книгата „Кажи ми да ти кажам“-Прирачник за комуникациски, вештини  автор М-р по комуникациски науки Татјана Гогоска  Правилната комуникација и комуникациска вештина доаѓа од...

Финското образование видено низ искривеното огледало на „северните од Балканот“

Финска, е една од најсеверните земји во Европа (Suomi, Finland или Република Финска е нордиска земја, заобиколена со Балтичко Море на југозапад, Финскиот залив...

За Блаже Конески – Останавме ли достојни на неговиот живот и дело?

19 декември 1921 година во село Небрегово, сегашна Општина Долнени во близина на Прилеп, се родил Блаже Конески, истакнат македонски книжевен, културен и јавен...

За една заробена култура и иднетитет -Четвртото полувреме мора да е решавачко

Филмот  „Трето полувреме“ на режисерот Дарко Митревски, е современ  македонски филм,чија прмиера ја имаше во 2015 та година  а во него се третира темата...

Културата и градот- Со Короната, марихуаната и маглата ќе ни исчезне ли културата ?

Губиме ли секојдневно, во секој поминат миг од најнемилосрдниот непријател на човекот - времето, кое вртоглаво заминува без можност да се врати и да...

Градот убав – Ќе ја сочува ли душата Скопје, градот со несопрена сончевина?

  Во раните 70-ти години, Скопје по многу нешта беше град на кој му завидуаа многу Европски градови т.е. нивните жители. Спокоен, сместен покрај течението...

Водата насушна потреба – а културата ?

Велат човек без се може, ама без вода и воздух никако. Тоа се повтори и вчера во главниот ни наш град, кога од Центар...

Корона и култура – Одложена култура

Септември одминува, а ако по нешто ќе биде одбележан овој септември е рекордниот број на одржани културни манифестации, настани и фестивали во Македонија. Филмски...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }