вторник 28 јуни, 2022

Градот убав – Ќе ја сочува ли душата Скопје, градот со несопрена сончевина?

  Во раните 70-ти години, Скопје по многу нешта беше град на кој му завидуаа многу Европски градови т.е. нивните жители. Спокоен, сместен покрај течението...

И конечно -Раширени крилја на македонската култура

Прес конференции, промоции, најави за фестивалски денови, филмски проекции, летни школи....информации кои ги преплавуваат македонските медиуми во областа на културата овие денови. И некако,...

За “гордата“ еднаквост, во поразувачки нееднаквиот свет кој го живееме

  Деновиве многу различни ставови, многу различни приоди кон јавното нагласување на „Парадата на гордоста“, од страна на оние што самите сметаат дека се различни,...

Луѓе со маски, лица без лик, живот без душа

ЛУЃЕ СО МАСКИ, ЛИЦА БЕЗ ЛИК, ЖИВОТ БЕЗ ДУША Колумна на Мр-Татјана Гогоска Се навикнавме ли? Прифативме ли за секое излегување, влегување автоматски да ја ставиме...

Андреа го фрли знамето на својата држава – намерно или не, промислено или не...

Евровизија 2022 - Tорино, претставник од МРТ- Македонија, Андреа со својата нумера на тандемот Масевски - "Circles". Таман мислев дека оваа Евровизија нема да има...

Културата и градот- Со Короната, марихуаната и маглата ќе ни исчезне ли културата ?

Губиме ли секојдневно, во секој поминат миг од најнемилосрдниот непријател на човекот - времето, кое вртоглаво заминува без можност да се врати и да...

Злосторничко здружување на уметници !

Треба да се биде многу внимателен со уметниците, а да се биде многу отворен кон уметноста. Ако ви зазвучи како мисла кажана од некој...

Музика за деца!

Се сеќавате на убавите детски песнички "Мојата учителка" , "Еј гулаби бели" , "Скопје радост ти ќе бидеш", а потоа и на малку послободните...

Театар/ Театри! 

За театарот долго време не коментирам. Не само од причина што последнава деценија поретко одам, едвај неколку пати годишно, поважната е што сѐ уште...

ОД МОЈ АГОЛ: Ламбе го сака цела Македонија! 

Десеттина години многу сум изненадена од еден факт, врзан за поп ѕвездата Ламбе Алабаковски. Секогаш кога ќе се потсетам, не можам да си го...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }