среда 29 јуни, 2022

Колумна – “Постои ли вистинска љубов?“

Не можам да допрам до љубовта? Или пак не сакам, плашејќи се дека повторно и повторно ќе се соочам со чуството дека: таа “вистинската...

Културата и градот – Ќе ја дадеме ли Универзална сала, паметник и симбол на...

Зад десруктивната желба да се уништи и сруши се, стојат обично поединци или групи кој својот личен комплекс, дојдени на позиција на која треба...

За “гордата“ еднаквост, во поразувачки нееднаквиот свет кој го живееме

  Деновиве многу различни ставови, многу различни приоди кон јавното нагласување на „Парадата на гордоста“, од страна на оние што самите сметаат дека се различни,...

Ако пари немаме, љубов си имаме …и само здравје !

Мислам дека нема човек роден после Војната, онаа Втората Светска а да не ги чул овие зборови од своите родители, баби, дедовци па и...

За Блаже Конески – Останавме ли достојни на неговиот живот и дело?

19 декември 1921 година во село Небрегово, сегашна Општина Долнени во близина на Прилеп, се родил Блаже Конески, истакнат македонски книжевен, културен и јавен...

Андреа го фрли знамето на својата држава – намерно или не, промислено или не...

Евровизија 2022 - Tорино, претставник од МРТ- Македонија, Андреа со својата нумера на тандемот Масевски - "Circles". Таман мислев дека оваа Евровизија нема да има...

Водата насушна потреба – а културата ?

Велат човек без се може, ама без вода и воздух никако. Тоа се повтори и вчера во главниот ни наш град, кога од Центар...

Војни во воздухот – Ќе стивне ли светот?

25.02.2022 Две години војната со Ковид 19 на глобално ниво ни го искреира животот, ни ги смени мислите, чуствата, приоритетите и веќе нестрпливо чекаме да...

Колумна – Додека светот оди по патеката на иднината, ние само нешто ЧЕКАМЕ !

Една од најнегативните навики која преминува во научена негативна емоција кај нашиот човек е да ЧЕКА. Никој и никогаш не чекал толку, како луѓето...

Не-културата на “граѓаните” во градот

Биднаа градови, големи градови, луѓето се преселија од руралните во урбаните средини, од помалите во поголемите градови...од дома -надвор. Луѓето од селани станаа граѓани,...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }