петок 20 мај, 2022

Дојде септември – култура и „култура“ насекаде околу нас

Шест месеци живот позади нас со нова непозната но присутна реалност. Полициски часови, карантин, откажување на сите настани, поместување на животот и во еден...

Краткиот здив за опстанок на културата

Последниве шест месеци се смени животот на луѓето, се смени функционирањето на светот, се сменија многу нешта. Во тие промени со краток здив се...

Културата и градот – Ќе ја дадеме ли Универзална сала, паметник и симбол на...

Зад десруктивната желба да се уништи и сруши се, стојат обично поединци или групи кој својот личен комплекс, дојдени на позиција на која треба...

Колумна – “Постои ли вистинска љубов?“

Не можам да допрам до љубовта? Или пак не сакам, плашејќи се дека повторно и повторно ќе се соочам со чуството дека: таа “вистинската...

Кога немаш море, секое море е туѓо

Каде на одмор ? „Ваучери за одмор дома“, „Најубаво е дома“, „Истражи ја Македoнија„, „Најубавите места во Македонија“, постојано се движат реклами, текстови и информации....

Колумна – Поглед и стихови без глас од покривите над градот

Некаде низ сокачињата и улиците, на станиците и по парковите, патем молчечкум невидливо ми се стори, како да ја „губиме“ нашата култура. А на...

Не-културата на “граѓаните” во градот

Биднаа градови, големи градови, луѓето се преселија од руралните во урбаните средини, од помалите во поголемите градови...од дома -надвор. Луѓето од селани станаа граѓани,...

Културата и градот – Ој, Вардаре македонски ти ја красиш Македонија…“

Една вечер на радиото кое беше тивко пуштено, се слушна длабок но мек глас: И така деца, си била една земја некаде распослана на не...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }