вторник 29 ноември, 2022

Мамо, најди ми раскажана лектира! Спаси ме да не читам !

Често пати како човек од перото, кој пишува и работи со деца, држи часови по креативно пишување, сум се сретнувала со барања од родители...

ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВОТО ЗА ДЕЦА И МЛАДИ-Тема на Конференција во декември

ЛИТЕРАТУРНОТО ТВОРЕШТВОТО ЗА ДЕЦА И МЛАДИ Почитувани, На 20.12.2022 година со почеток во 11 часот ќе започне и ќе се одржи онлајн Конференција на тема:...

Конкурс за прием на нови членови во Друштвото на писатели на Македонија

Од 1-ви до 15-ти  ноември е отворен конкурсот на Друштвото на писателите на Македонија за прием на нови членови. Зинтересираните кандидати треба да достават...

Разговор со Жарко Кујунџиски, автор на романот „Сфинга на гневот“ – книга на месецот...

Разговор со Жарко Кујунџиски, автор на романот „Сфинга на гневот“ - книга на месецот во нашата Библиотека. „Разговор со...“ е дел од големата кампања „Читаме...

Горан Стефановски -„Најстрашни се оние времиња кога самиот дом се претвора во туѓина, во...

Општина Центар одбележа 70 години од раѓањето на македонскиот литературен деец и еден од најпознатите дебармаалци, Горан Стефановски. Тој е роден е на 27-ми...

IN MEMORIAM академик Радован Павловски 1937– 2022

Македонската академија на науките и уметностите ја извести јавноста дека на 22 февруари 2022 година, во 84 година од животот, почина академик Радован Павловски,...

Чествување на поетот Трајан Мартиноски!

(Скопје, 19.02.2022) Во паркот во Капиштец, со скромна и пригодна манифестација, денес беше чествуван денот кога е роден познатиот македонски поет и публицист Трајан Мартиноски....

Грчкото списание „Енкен“ во најновиот број го објави расказот “Наредното евангелие“ од Томислав Османли

Новиот расказ на македонскиот писател Томислав Османли, „Наредното евангелие“ е објавен во најновиот број на Ревијата за култура и уметност, списанието „Енкен“ од Солун....

Излезе монографијата „Прличеви беседи – хроника на еден културен настан“ (1952- 2022) од Милчо...

Со издавањето на монографијата НУ Библиотека „Григор Прличев“ догодина во февруари ќе ја одбележи 70 годишнината од иницијативата за почеток на веќе култната манифестација...

Видео-записи со поезијата на Конески во Годината посветена на великанот

Во годинава што изминува, Владата на Република Северна Македонија ја усвои Националната програма „2021 – Година во чест на Блаже Конески”, која е дел...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }