вторник 29 ноември, 2022

Замина поетот и писател Васил Пујовски – Кога те нема најприсутен/а си тогаш, се...

Васил Пујовски е роден на 11 октомври 1946 во Д’мбени, Костурско, со потекло од Егејскиот дел на Македонија. Во време на Граѓанската војна е...

LICENTIA POETICA со Весна Мундишевска-Велјановска-Во кануа галии и бродови луѓе без визија крстарат по...

Уредник на рубрикатa: Филип Димкоски Весна Мундишевска-Велјановска е родена 1973 год. во Битола. Член е на Друштвото на писателите на Македонија, на Битолскиот книжевен круг...

Зoшто ‘Улица’ на Славко Јаневски е повест, а не роман ?,прашање кое го отворија...

Тркалезна маса насловена „Зoшто 'Улица' на Славко Јаневски е повест, а не роман?" беше организирана на 21-ви Октомври од страна на Фондацијата за унапредување...

Промоција и изложба на слики во КИЦ

Културно-Информативен Центар – Скопје, има особена чест и задоволство да ве покани  на Промоција на книгата „ЗДИВ“ , и изложба на слики од Христо Петрески,...

Културно информативен центар вечерва организира промоција на три литературни дела од 19 часот

Вечерва во Бифе Тафталиџе  ќе се одржи промоција на три литературни дела во организација на Културно-Информативен Центар – Скопје. Ќе бидат промовирани книгите „Брзозборливо“...

Licentia poetica -Даниела Андоновска-Трајковска…Има една вертикална линија, која никогаш не ја менува позицијата…

Проф. д-р Даниела Андоновска-Трајковска е родена на 3.02.1979 година во Битола, Р. Македонија. Работи како универзитетски професор на Педагошки факултет-Битола на Универзитетот „Св. Климент...

IN MEMORIAM LICENTIA POETICA со Петко Шипинкаровски-…..Ова е молитва, разговор со Бога, ...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски  Биографска белешка  Петко Шипинкаровски (1946), писател и поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар, е роден во с. Будимирци,...

LIcentia poetica – Ирена Јурчева…..Ја отпеа песната на избелувањето…..

LIcentia poetica - Ирена Јурчева.....Ја отпеа песната на избелувањето..... Уредник и избор поезија -Филип Димкоски  Ирена Јурчева е родена во 1982 година во Белград. Живее и...

Пред промоција на книгата -“Татковината во детските срца “

Пишува М-р Татјана Гогоска Порака од децата и за децата, водени од креативната мисла на Марија Таушанска-Атанасовска долгогодишен уредник на најстарото и единствено списание за...

Промовирани делата од авторите Снежана Паноска, Александар Михајловиќ и Филип Петревски

Вчеравечер беа промовирани три литературни дела во организација на Културно-информативниот центар од Скопје. Делата: Збирка поезија за возрасни  „Алтани и други “ од Александар...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }