четврток 2 април, 2020

Licentia poetica со Сретен Вујовиќ-…Ова сонце некако поинаку сјае, некако одвнатре, од душа…

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Сретен Вујовиќ е роден во 1957 година во Цетиње, Р. Црна Гора. Со години работи како просветен работник во основните...

LICENTIA POETICA со Зденка Валент Белиќ- Што знаеме ние воопшто?

 Уредник на рубриката: Филип Димкоски  Зденка Валент Белиќ (1975) е поетеса и уредничка на списанието за книжевност и култура Нов живот (Nový život). Дипломирала словачки...

Licentia poetica со Ранија Ангелалуди – Секој живот без тебе од почеток ќе го...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски  Ранија Ангелалуди уште од мало дете  го дели своето време меѓу нејзините две сакани татковини Грција и Шведска. Во рамките...

LICENTIA POETICА со Фатмир Терзиу -…Ова е љубовен закон, магичен код што се распаѓа...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Фатмир Терзиу e роден во Елбасан, Р. Албанија во 1964 година. Средното училиште го завршил во престижиозното „Даскал Тодри“. Студирал...

Licentia poetica со Ерол Туфан – Средината сам ќе си ја средиш, нели ортак?

 Уредник на рубриката: Филип Димкоски Ерол Туфан е  роден 1959 во Гостивар, Македонија. Во 1992 година се иселил во Турција. Студирал право во Скопје на...

Licentia poetica со Афродита Тоцили – Станав сојузник на ветерот за да можам да...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Афродита Тоцили е родена во Крушево каде го завршила основното образование, средното во Битола, а Економски факултет во Белград,англиски јазик...

Licentia poetica со Пунторие Муча-Зиба-Дојди во Струга…напиј се едно кафе крај езерото

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Пунторие Муча-Зиба е родена во Струга на први мај 1954 година. Основно училиште завршила во с.Велешта, средно образование во Струга,...

IN MEMORIAM LICENTIA POETICA со Петко Шипинкаровски-…..Ова е молитва, разговор со Бога, ...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски  Биографска белешка  Петко Шипинкаровски (1946), писател и поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар, е роден во с. Будимирци,...

LICENTIA POETICA со Олга Панкина- Кружат наоколу малите ластовици, кои режисерот во големина ги...

 Уредник на рубриката: Филип Димкоски Олга Панкина е позната македонистка и преведувачка, поетеса, популаризатор на македонската култура во Русија. Студирала на Филолошкиот факултет на Московскиот...

LICENTIA POETICA со Петја Хантова-Очите му се две ѕвезди големи oд тажното небо над...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Петја Хантова е родена во 1971 година во Петрич, Република Бугарија. По професија е адвокат. Член е на Сојузот на...

Следете не

1,588FansLike
140FollowersСледи не
2SubscribersSubscribe

Последни вести