четврток 2 април, 2020

Поетесата Ана Бландијана е добитничка на наградата „Златен венец“ за 2019

Ана Бландијана е псевдоним зад кој се крие името на Отилија Валерија Коман, родена во Темишвар, Романија, во 1942 година. Таа ѝ припаѓа на...

LICENTIA POETICA со Дуња Паланџану  – Тоа е како да врне снег, бели црешови...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Дуња Паланџану е родена на 15 март 1954 година во Ѓурѓево, Романија. Таа е романска петеса, прозаистка и публицистка, активен...

LICENTIA POETICA- Вера Андон “….Но и тој в миг остудене и се скамени…“  ...

Од денеска, секоја среда втор циклус на Licentia poetica  Уредник на рубриката Филип Димкоски Вера Андон е автор кој живее и твори во Скопје и е...

Licentia poetica со Ирена Павлова Де Одорико-..Но, од Вевчани до Венеција насмевките...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Ирена Павлова Де Одорико е родена во Велес. Таа е истакната поетеса, прозаистка, книжевна критичарка, преведувачка и есеистка. Завршила Филолошки факултет...

Licentia poetica – Мирослав Алексиќ- ….Збогум убавино, никогаш веќе пролетта не ќе те раскрили…

Мирослав Алексиќ - Licentia poetica Уредник-Филип Димкоски Мирослав Алексиќ е роден во 1960 година во Врбас, Србија. Дипломирал на Катедрата за светска книжевност на Филолошкиот факултет во...

LICENTIA POETICА со Фатмир Терзиу -…Ова е љубовен закон, магичен код што се распаѓа...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Фатмир Терзиу e роден во Елбасан, Р. Албанија во 1964 година. Средното училиште го завршил во престижиозното „Даскал Тодри“. Студирал...

Licentia poetica-… Во водата се огледуваат облаците , во облаците надежта…

Проф. Здравко Кокановиќ- Коки роден е во 1959 година во Бјелина, Босна и Херцеговина. Од 1979 година живее во Марибор,  Словенија. Во 1983 дипломирал...

Licentia poetica со Здравко Одорчиќ-…Те чекав во занесот од убавината на месечината….

Уредник на рубриката: Филип Димкоски Здравко Одорчиќ е режисер, романописец и поет. Роден е во Осјек, Република Хрватска. Автор е на 12 драми од кои 9...

Licentia poetica со Александар Димкоски-….Замислени глави потпрени на лакти, заблудани мисли по небитни...

 Уредник на рубриката: Филип Димкоски Д-р Александар Димкоски е мислител и поет. Роден е во Прилеп во 1965 година. Специјалист е по ортопедија и...

IN MEMORIAM LICENTIA POETICA со Петко Шипинкаровски-…..Ова е молитва, разговор со Бога, ...

Уредник на рубриката: Филип Димкоски  Биографска белешка  Петко Шипинкаровски (1946), писател и поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар, е роден во с. Будимирци,...

Следете не

1,588FansLike
140FollowersСледи не
2SubscribersSubscribe

Последни вести