Licentia poetica-Наташа Бундало Микиќ-Во песната го сакам човекот, онаа потпора во осаменоста и...

Наташа Бундало Микиќ е родена во 1983 година во Нови Сад, Република Србија. Општа гимназиска насока завршила во гимназијата „Лазо Костиќ“, а дипломирала на...

„Денови ли се денови “…опејуваше македонскиот безврменски поет Коста Солев Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин ( Велес,22 декември 1908 - Лопупник , 13 јуни 1943 ) — македонски книжевен деец и револуционер, најпознат...

Академикот и поет Ристо Василевски добитник на наградата „Франческо Петрарка“

Името на славниот италијански поет и хуманист Франческо Петрарка му е доделена на поетот и академик Ристо Василевски за неговиот голем придонес во светската...

Licentia poetica -Даниела Андоновска-Трајковска…Има една вертикална линија, која никогаш не ја менува позицијата…

Проф. д-р Даниела Андоновска-Трајковска е родена на 3.02.1979 година во Битола, Р. Македонија. Работи како универзитетски професор на Педагошки факултет-Битола на Универзитетот „Св. Климент...

Рацнови средби 2019 -Македонскиот поет Кочо Рацин е признато светско културно наследство

Годинешното издание на поетската манифестација Рацинови средби во Велес го заврши свое 56-то издание. Меѓу присутните а и јавноста одекна информацијата која  ја соопшти...

Licentia poetica- Снежана Алексиќ-Станојловиќ -..Aко сакаш  птици, биди  птица, не  го плети  кафезот  на ...

Licetia poetica -уредник Филип Димкоски Снежана Алексиќ-Станојловиќ , родена е на 1.10.1962 година во Белград. Се школувала во Хрватска, Македонија и Србија. Во Грац (Австрија)...

Рациновото признание за 2019 го доби Венко Андоновски, за збирката „ Припитомување...

Писателот и драмски автор, Венко Андоновски , за збирката раскази „ Припитомување на кучката- раскази за лудилото“, го доби Рациновото признание, за проза, кое...

Во КИЦ, промоција на книгата „Да не бидам покусо„ од Ѕвездан Георгиевски

ВО Салон 19,19 на Културно-информативниот центар во Скопје ќе биде промовирана книгата „Да не бидам покусо“ од новинарот и публицист  Ѕвездан Георгиевски Книгата ќе ја...

Поезија од Стефан Марковски објавена на кинески

Поетски избор од Стефан Марковски е вклучен во јунскиот број од книжевното списание Chinese Language monthly кое излегува еднаш месечно од 1952 година, вброено...

Вечерва промоција на „Мемоари на задоцнетиот романтичар“ од Божин Павловски

Вечер од 19 часот,во книжевниот салон на „Матица македонска“  ќе биде промовиран новиот роман на академик Божин Павловски – „Мемоари на задоцнетиот романтичар“. На страниците...

Последни вести

.td-container, .tdc-row { width: 1095px }