Licentia poetica-… Во водата се огледуваат облаците , во облаците надежта…

Проф. Здравко Кокановиќ- Коки роден е во 1959 година во Бјелина, Босна и Херцеговина. Од 1979 година живее во Марибор,  Словенија. Во 1983 дипломирал...

 Промоција на преводот на македонски јазик на книгата „Во Лотарингија” на Емануел Рембер

Францускиот институт во Скопје во вторник, 28 мај 2019 година, од 19 часот во Public Room (Јавна соба) ќе ја организира промоцијата на преводот...

24 мај – Ден на сесловенските просветители и учители Кирил и Методиј

Ден на сесловенските просветители и учители или Ден на светите солунски браќа Кирил и Методиј  е државен македонски празник, кој се празнува на 24 мај. Празникот...

Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар

Во Гостивар на 24 мај во петок, ќе се одржи шестото издание на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“. Како што информираат организаторите, се прават...

„КОСКЕНА“ – Нова стихозбирка од Марина Мијаковска

  „Коскена“ е најновата стихозбирка на Марина Мијаковска што излезе од печат во издание на „Дијалог“ од Скопје. Книгата се состои од седумдесет и осум песни...

Licentia poetica-Илијана Каракочева….Прашинка имам денес и сум богата……

Илијана Каракочева (Бугарија) Licentia poetica Уредник-Филип Димкоски Илијана Каракочева-Ина Крејн е современа бугарска писателка, поетеса и литературна критичарка.  По професија е филолог. Специјалист е по бугарски...

Вечерва Фестивал на поезија за деца „Стихувалки“ во Салон 19,19

  Проектот Фестивал на поезија за деца (СТИХО - ФЕСТ)„СТИХУВАЛКИ 2019“, по втор пат се реализира како литературна манифестација која годинава сама по себе почна...

Отворен Фестивалот Про-за Балкан -денеска разговор со турскиот сценарист Ерџан Кесал

Вчеравечер со синтагмата -Беше еднаш во Скопје , симболично во духот на добро раскажување  во Даут-пашиниот амам беше отворен 7.Интернационален литературен фестивал „Про-За Балкан“....

Licentia poetica- Емељ Туна ……Како турист во градот во кој се пронаѓам………

Licentia poetica-Уредник Филип Димкоски Емељ Туна е родена на 14.12.1977 година во Скопје. Дипломирала на Факултетот за земјоделски науки и храна (ФЗНХ)- Скопје, а магистрирала...

7.издание на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан“

7.издание на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан“, што ќе биде отворен в недела (19 мај) во 20 часот во Даут-пашиниот амам во Скопје e...

Последни вести

.td-container, .tdc-row { width: 1095px }