Интервју со Ленка П. Гогоска- Пишувањето е мојот живот

Интервју со проф. Ленка Попоска-Гогоска, магистер по педагошки науки, професор во пензија на Педагошкиот факултет “Св Климент Охридски “, по повод излегувањето од печат...

„Донеси книга, земи си книга“- Едукативен настан за мали и големи

На 9.мај во Културно-информативниот центар-Сала Империјал 1 ќе биде домаќин на Литературна работилница за деца и возрасни „Донеси книга, земи си книга“. Настанот е...

LIcentia poetica – Ирена Јурчева…..Ја отпеа песната на избелувањето…..

LIcentia poetica - Ирена Јурчева.....Ја отпеа песната на избелувањето..... Уредник и избор поезија -Филип Димкоски  Ирена Јурчева е родена во 1982 година во Белград. Живее и...

Промоција на книга и трибина за Биоетиката на Холокаустот

На 3.мај во Меморијалниот центар на Евреите во Македонија ќе се одржат два настани посветени на Биоетиката на Холокаустот. Најнапред од 12 и 30 ќе...

„Македонски монолог” – избор поезија од Гане Тодоровски на руски јазик

Деновиве во Москва од печат излезе избор поезиjа од великанот на македонската поезија академик Гане Тодоровски во препев на руски јазик, насловена како „Македонски...

LICENTIA POETICA-Радован Влаховиќ -Под крилото на ластовицата…пред невремето… да ја спаси песната

Писателот Радован Влаховиќ роден е на 21 март 1958 година во Нови Бечеј, Р. Србија.  Се школувал  во Ново Милошево, во Нов Бечеј и...

Новелата „Ласа“ од Наташа Димитриевска Кривошеев, со промоција на третото издание

Утревечер (среда ) 24.април во  „Булеварот на книгите“, на издавачката куќа „Матица Ексклузив“, ќе се одржи промоција на третото издание на новелата „Ласа“ од...

Бугарско издание на поетска книга од Филип Димкоски „Во градина има само љубов“

Во  издание на издавачката куќа „Палмира“ од Стара Загора, Р. Бугарија, деновиве од печат излезе бугарското издание на поетската книга „Во градината има само...

Чешкиот писател Јан Балабан со дело на македонски јазик

Деновиве е објавен романот „Прашај го тато“ на чешкиот писател Јан Балабан, во превод од чешки јазик на Донка Роус и Даниела Роус Мишевска. Романот...

Промоција и прва сценска изведба на љубовната поема “Естер Ихаз” од Оливера Доцевска, 

Извадок од Естер Ихаз: "Сите мигови поминати, врежани во секоја мала ситница, втисната какo параф, како печат за потврда, како капка вода на дланка расипана, воздух низ прозорец влезен, китка...

Последни вести

.td-container, .tdc-row { width: 1095px }