вторник 29 ноември, 2022

Библиотекарката Драгана Типсаревиќ од Краљево гостува во Охрид

Утре, петок во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид од 14 часот ќе гостува библиотекар советник Драгана Типсаревиќ од библиотека „Стефан Првовенчани“ од Краљево...

Охрид: Во одделот за зајмување ве чекаат нови книги

  НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид континуирано го збогатува книжниот фонд. Од книгите кои се купени и обработени ви предлагаме да ги побарате следните...

Промовирана книгата „Кој ни го корне коренот!“ од Мендо Димовски

На 7. октомври  2022 во Домот на АРМ во Скопје беше промовирана на колумнистот  Мендо Димовски, со колумните кои излегуваа во "Слободен печат". Таа...

Објавени „Стихописани слики“ од Митко Ц. Колјушевски

Во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид утре –  бише промовирана книгата „Стихописани слики“ од роднокрајниот автор Митко Ц. Колјушевски. Митко Ц. Колјушевски е роден...

Доделени наградите на интернационалната онлајн поетска манифестација “Сплоти се Македонијо”

И оваа година многу успешно се реализираше интернационалната онлајн поетска манифестација "Сплоти се Македонијо", вели продуцентот Симе Младеновски. -Беше макотрпно но успешно, има пристигнато над...

Промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески

На 29 септември 2022 во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид во присуство на бројна публика беше промовирана стихозбирката „Позајмениот куфер“ од Наум Трајчески,...

Коста Фортомароски  замина  во вечноста

Во Охрид на 89 годишна возраст почина познатиот охридски просветен работник и писател Коста Фортомароски. Коста Фортомароски роден е во Охрид во 1933 година во стара...

“Македонски автори на “Европската ноќ на литературата“,

На 7 септември 2022 од 18 до 21.30 часот во 18 градови низ Бугарија ќе се одржи „Европската ноќ на литературата“, која ќе ги собере...

Роднокрајните автори во „Григор Прличев“ Охрид

И оваа недела нови пет наслови кои уште од денеска можете да ги побаратена пултот за зајмување во НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид.Се...

Уредничката на „Галимар“  на ПРО-ЗА Балкан 2022

 На„Скопје фелоушип“ програмата во рамките на 10. јубилејно издание на Интернационалниот литературен фестивал ПРО-ЗА Балкан, што ќе се одржи од 18 до 21 септември...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }