петок 2 декември, 2022

„Книга за Анте“ од Кристина Николовска ќе биде промовирана во Салон 19,19

Во Културно-Информативен Центар – Скопје, на 16.05 (четврток) ќе биде промовиранао делото  ”Книга за Анте” од Кристина Николовска. Книгата ќе ја промовираат, проф.др.Венко Андоновски и...

Книгата „Рана и јанза“ од Ефтим Клетников, ќе биде промовирана во Салон 19,19

Во Културно-Информативен Центар – Скопје, на 14.05.2019 (вторник) ќе биде промовирана  книгата “Рана и јанза”  од Ефтим Клетников. Ефтим Клетников (Негрево, 1946) Дипломирал на Филозофскиот...

Литературна работилница за мали и големи „Донеси книга-земи си книга“

Уште еден едукативен и успешен проект, за и околу книгата деновиве се одржа во Културно-информативниот центар во Скопје, како соработка со КАТ Продукција и...

За една „Приказна за човекот што ги прекрши сите ветувања “ од Илија Каров

Пишува М-р Татјана Гогоска - новинар, автор и комуниколог  Поминаа безмалку три години, откога во рака држев книга која навистiна ми го задржуваше вниманието. Се...

Денот на македонската азбука одбележан во Небрегово, родната куќа на Блаже Конески

  Молитва Блаже Конески Спаси ме Боже, од болните луѓе што се накажани, та не се криви, нивната злоба умерено суди ја, самите од неа одвај се живи. Тие се мислаи и...

„Последните денови на Ханс“ од Михајло Свидерски претставена пред читателите

„Се судрив со боговите што владеат со  светот и ме распарчија“ е симболичен поднаслов на новиот роман од авторот Михајло Свидерски „Последните денови на...

Денеска започнува 31.издание на Саемот на книгата

Околу 70 издавачи од  Македонија, Унгарија, Србија, Косово, Албанија, Данска се дел од ова издание на Меѓународниот саем на книгата, кое ќе трае од...

Licentia poetica – Мирослав Алексиќ- ….Збогум убавино, никогаш веќе пролетта не ќе те раскрили…

Мирослав Алексиќ - Licentia poetica Уредник-Филип Димкоски Мирослав Алексиќ е роден во 1960 година во Врбас, Србија. Дипломирал на Катедрата за светска книжевност на Филолошкиот факултет во...

„Малиот принц“- Буквар во секое семејство

Книгата “Малиот принц” означува со децении многу детства, но  зошто треба да е Буквар на секое семејство ќе го објасниме со  неколку  моќни цитати...

„Деби Му го разбуди бувчето “ од Жаклина Мучева-книга за едукација и забава на...

За книгата „Деби МУ го разбуди бувчето “ од Жаклина Мучева Рецензија-Татјана Гогоска  Деновиве од печат излезе новата книга од авторката Жаклина Мучева со наслов "Деби...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }