среда 8 февруари, 2023

Сите картотеки кои постојат во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, се дигитализирани...

Сите картотеки кои постојат во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“,  се дигитализирани и сочувани за наредните генерации. „Срцето на македонскиот идентитет – дијалектите, во...

Ученици од “Јахја Кемал” и “Д-р. Панче Караѓозов” ја посетија Спомен куќата на Мајка...

Скопје, 29.12.2022 година Вчера, ученици членови на литературната и ликовната секција од Ученичкиот дом при СМУГС "Д-р. Панче Караѓозов",заедно со професорките Катерина Митковска...

RYCO го објави конечниот список на вториот отворен повик за Суперучилишта

ЗАПАДЕН БАЛКАН – RYCO со задоволство објавува дека 100 средни училишта од Западен Балкан се избрани да учествуваат во Програмата за училишна размена на...

Одблиску со Александра Петровска – Во образованието се потребни кадри кои ќе се целосно...

Денешен наш соговорник е личност која одлично работи и делува во повеќе области и тоа како одделенски наставник, лиценциран директор, претседател на невладино здружение...

Данило Крстовски, победник на ораторската вечер “Иво Пухан “

Данило Крстовски живее во тетовско Подбреѓе, Општина Јегуновце.Тој има 21 година и е дипломиран политиколог со висок просек. Моментално е на магистерски студии-Уставно право...

Википедија – Енциклопедија на македонски јазик, медиумска писменост и култура

Јазикот кој го зборуваме, на кој пишуваме и од кој читаме е идентитетот, жива материја која не означува и идентитетски не определува. Организацијата ГЛАМ Македонија,...

14 декември – изложба на деветгодишниот Филип Циглењак

Филип Циглењак, вредниот ученик од ПОУ "Ристо Крле" од Кадино, ќе има своја самостојна изложба на 14 декември 2922 година ,во Детскиот културен центар...

Учениците го украсија ООУ “Ристо Крле” од Кадино

Основното училиште ООУ Ристо Крле - Кадино, има бројни корисни активности за своите ученици, спроведени од наставниците и директорот Јовче Петковски. Неодамна, во рамки...

Јадранка Клисарова гостуваше во ООУ “Александар Македонски”

06.12.2022 Денес, во ООУ "Александар Македонски" учениците од трето одделение ја обработуваа лектирата "Децата од нашето училиште", од авторот Јадранка Клисарова. На покана од...

Се отвори ФабЛаб СКОПЈЕ на Машински Факултет!

На Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на ден 01.12.2022 се отвори лабораторијата за дигитална фабрикација и производство- ФабЛаб...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }