четврток 19 мај, 2022

5 мај во Даут пашин амам – Ретроспективна изложба на Димитар Кондовски

По изминати 30 години од последна изложба на познатиот македонски сликар Димитар Кондовски, во Даут пашин амам на 5 мај, ќе биде отворена неговата...

19. ИЗДАНИЕ НА „ЗИМСКИ САЛОН“

Традиционално, Националната галерија е домаќин, а Чифте амам е местото каде ќе биде поставено и изложено 19. Издание на „Зимскиот Салон“ на Друштвото на...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, на изложба се застапени и материјали од...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, од 10 јануари до 30 јуни оваа година, е поставена големата изложба „Emersions: archive vivante“ („Повторно надвор:...

Во белгискиот град Антверпен, во тек е изложбата на македонскиот уметник Киро Урдин

Во белгискиот град Антверпен- „ Црниот пантер“, е една од најстарите галерии и овие денов е  домакин на изложба  со дела од македонскиот уметник...

Во подготовка нов мултимедијален проект „Рефлексии и рамки“ oд авторот Ѓоко Ризов

Новиот авторски проект „Рефлексии и рамки“ на уметникот Ѓоко Ризов е уметнички меѓународен мултимедијален проект, кој преку уметноста и потенцирање на нејзината важност, во време кога...

„Landscape experience“, годинешен преставник на Венециското биенале на уметноста

СКОПЈЕ, 11 јануари 2022 Проектот „Landscape experience“ на Роберт Јанкулоски (соработник Моника Мотеска) и Националната галерија е избран за официјален претставник на Република...

Промоција на монографијата за Ташковски „980 маслени слики“

Во рамките на ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски, НУ Национална галерија на Република Северна Македонија ја најавува промоцијата на монографијата „980 маслени слики“,...

Претседателот Стево Пендаровски отвори изложба по повод јубилејот, 75 години ДЛУМ

Скопје, 01.12.2021 Претседателот на Р.С. Македонија Стево Пендаровски вечерва во Чифте амам свечено отвори изложба по повод  75 години ДЛУМ, а воедно беше и покровител...

ПРИЛЕП: Во НУЦК “Марко Цепенков“ ретроспективна изложба на дела од битолската ликовна колонија „Нижополе“

На 30 ноември / вторник/ од 12.30 часот во Ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена ретроспективна изложба на дела од...

Изложба на Мерсад Бербер во Скопје

 Уметничката галерија Ел Греко ја подготви изложбата на еден од најреспектираните уметници од поранешна Југославија - Мерсад Бербер, која ќе се отвори на 30...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }