четврток 19 мај, 2022

„Пејзажи на восхитот“ на Дарко Алексовски во МСУ – Скопје

На 8 април (петок), во 20 часот ќе биде отворена самостојната изложба „Пејзажи на восхитот“ (Landscapes of Astonishment) на уметникот Дарко Алексовски, еден од...

Изложба на икони во Музејот на град Скопје

Вечерва во Муеј на Град Скопје ќе биде отворена изложбата „Икони од Музејот на Град Скопје„. Автор на изложбата и каталогот е Викторија Грозданова...

Од 31.мај до 7. јуни – Меѓународен симпозиум и изложба во МСУ

Наслов на меѓународниот симпозиум  е „Еј, што имаме да изгубиме?Архивирањето како колективен чин на отпор“. Покрај симпозиумот ќе биде отворена и изложба, која ќе...

„Landscape experience“, годинешен преставник на Венециското биенале на уметноста

СКОПЈЕ, 11 јануари 2022 Проектот „Landscape experience“ на Роберт Јанкулоски (соработник Моника Мотеска) и Националната галерија е избран за официјален претставник на Република...

Изложба „Панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век во Османлиска...

Изложбата „Панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век во Османлиска Македонија“ е поставена во НУ Музеј на македонската борба за...

Изложба на Ангел Димовски во МАНУ

На 04.03.2022 година (петок) во ликовниот салон на МАНУ со почеток во 20 часот ќе биде отворена самостојната изложба на скулпторот Ангел Димовски Чауш....

Сите наши сенки, лица и опачини…

(кон изложбата „Персона“ од Филип Цакоски (20.4.2022-4.5.2022, НУЦК „Марко Цепенков“-Прилеп) Милан Вујаклија, зборот персона го појаснува со поимите личност, особа, поединец, односно вели дека персона...

Од 8-31 октомври во Чифте Амам ќе биде поставена изложбата на Рубенс Корубин

Од вчера (8 октомври) до 31 октомври , во Чифте амам ќе биде поставена изложбата „Ателје – радоста на сликањето“ на еден од најреномираните...

ДЛУ со изложба “Нови енергии”

Друштвото на ликовни уметници на Македонија  под  покровителство на град Скопје, на 12 ноември во Уметничкиот Центар АРТ ХАБ, ГТЦ 2 кат локал 306,...

Прва самостојна изложба на Марија Ќурчиева во МКЦ со наслов „Движење„

Во Галерија 2, горно фоаје на Младинскиот културен центар, на 25 јуни, со почеток од 19 часот ќе се отвори првата самостојна изложба на...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }