сабота 25 јуни, 2022

13. издание на Звуци на чаршијата, ќе започне со настанот “Чаршијата инспирација во литературата“

Традиционалната манифестација „Звуците на чаршијата“ ќе се одржи во старото градско јадро на Старата скопска чаршија на 16, 17 и 18 септември (понеделник, вторник...

„ИНТЕРЕТНИЧКО СТРИП УЧИЛИШТЕ“- Изложба во ликовниот салон во Велес

Проектот „СТРИП УЧИЛИШТЕ СТРИПОТ ВО ИНТЕРКУЛТУРНА ЕДУКАТИВНА МИСИЈА 2020“ е финансиран од Министерството за култура на  Македонија како дел од програмата за интердисциплинарни дејности...

Старите занаети во фокусот на самостојната изложба на фотографот Коста Дупчинов насловена „Носталгија...

Викендов во Кинотеката на Македонија беше отворената втората самостојна изложба на фотографот Коста Дупчинов „Носталгија – втор дел“. Изложбата на уметнинички фотографии тематски е...

МСУ со голема изложба на најпрогресивните уметници од Југоисточна Европа

На 29 септември, во 20 часот, во Музејот на современата уметност – Скопје ќе биде отворена голема меѓународна изложба со наслов „Гледај тука сум...

Александра Ацеска – Секој избран простор е инспирација

Александра Ацеска е млад ликовен уметник, која неодамна во Изложбениот салон на Музеј на Град Скопје, ја имаше првата самостојна изложба. Изложбата насловена симболично...

Изложба „Бегство од кругот“ на Петра Јовановска во Софија

На 1 март од 18 часот во Чешки центар во Софија ќе биде отворена изложбата „Бегство од кругот“ на ликовната уметница Петра Јовановска која...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, на изложба се застапени и материјали од...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, од 10 јануари до 30 јуни оваа година, е поставена големата изложба „Emersions: archive vivante“ („Повторно надвор:...

Социјална инклузија „САЈБЕРКУЛТУРА“ во Мала Станица

Социјална инклузија „САЈБЕРКУЛТУРА“ 22 декември 2021 Мала станица, 12.30 часот (По повод Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби) Појавата на Интернет и дигитализацијата во секојдневниот...

изложба „Сеќавања“ на уметникот Бурим Муфтиу во НУ Национална галерија

Националната галерија на Република Северна Македонија ја најави изложбата под наслов „СЕЌАВАЊА“ на уметникот Бурим Муфтиу која ќе биде отворена во објектот Чифте амам...

Вечерва се отвора изложбата „Трета страна на стварноста“ во МСУ

Вечерва ( 24 октомври ,четврток), со почеток во 20 часот, во Музејот на современата уметност - Скопје ќе биде отворена изложбата „Трета страна на...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }