сабота 20 јули, 2024

“Мазал Тов“/ „Среќно“- е насловот на уникатнта изложба за Еврејските свадби во Македонија меѓу...

Во Мемориајлниот центар на  Холкаустот на Евреите од Македонија, деновиве беше отворена  изложбата „Мазал Тов“ - Еврејските свадби во Македонија меѓу двете светски војни...

75 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА- ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА 2023

Од националната галерија, на чело со д-р Дита Старова Ќерими, директор и тимот на Национална галерија на Република Северна Македонија, ја објавија годишната...

Вечерва, изложба на фотографии на Оливер Белопета “Поради џезот/Because of jazz” ета

На 10 декември (сабота), во 19 часот во Галеријата на МКЦ ќе биде отворена изложбата на фотографии на Оливер Белопета „Поради џезот / Because...

Волшепството на Коџоман Младиот, во Арт Хаб во ГТЦ

Вангел Коџоман Младиот, потомок на славното уметничко семејство трета генерација, синоќа, Први декември 2022, во Арт Хаб Скопје, во ГТЦ ја отвори својата...

Словенија – “Дали можеме да ги научиме растечките мрежи да создаваат невронски гас...

Во четврток, 24.11.2022 во 18:00 часот во Галеријата на Институтот за хемија о Љубљана,  ќе биде отворена ликовната изложба на Игор Кузмановски со наслов...

,,ЉУБОВ ЗА СИТЕ” – Со почит и достојна љубов кон Андријана Мациев

На 22.06.2022 година, во 19,30 часот во Галеријата на Факултетот за ликовни уметности-Скопје /Педагошки смер/, ке биде отворена голема изложба на ликовни дела од...

5 мај во Даут пашин амам – Ретроспективна изложба на Димитар Кондовски

По изминати 30 години од последна изложба на познатиот македонски сликар Димитар Кондовски, во Даут пашин амам на 5 мај, ќе биде отворена неговата...

Онлајн предавања „Климатските промени и културното наследство“

По повод 18 Април – Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите, ИКОМОС Македонија организира онлајн предавања на тема ,,Климатските промени и културното наследство“. Во понеделник,...

19. ИЗДАНИЕ НА „ЗИМСКИ САЛОН“

Традиционално, Националната галерија е домаќин, а Чифте амам е местото каде ќе биде поставено и изложено 19. Издание на „Зимскиот Салон“ на Друштвото на...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, на изложба се застапени и материјали од...

Во Меѓународниот град на уметностите во Париз, од 10 јануари до 30 јуни оваа година, е поставена големата изложба „Emersions: archive vivante“ („Повторно надвор:...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }