сабота 20 јули, 2024

5 мај- Од денеска нови истражувања на два дела на археолошкиот локалитет Скупи

На археолошкиот локалитет Скупи, едно од најголемите и највредни археолошки наоѓалишта од римско и доцноантичкото време кај нас, од денеска започнуваат систематски археолошки истажувања...

Норвешките археолози открија викиншки брод стар 20 века, скриен во морето

Во тек на ноември Норвешките археолози пронајдоа закопан ретко долг брод во  средновековно археолошко наоѓалиште југоисточно од Осло, Ѓелестад. Ова е прво вакво ископување...

“Пчела” на Љубе Алексовски во Ко-Ра

На 8 јули 2024 ( понеделник ) во 13 часот, ви Ј.У Дом на култура „Кочо Рацин“- Скопје, во рамките на богатата културна понуда...

AKTO 19 со 18 „Јавни простори во движење (кон) II“

28.03.2024 Месецов започнува 19-то издание на АКТО фестивалот за современи уметности и ќе се одвива во текот на целата година.  Новото, 19-то издание АКТО продолжува...

Интервју со Благоја Варошанец- Проектот Skopje secret spot , паметник за минатите времиња

Да не беа социјалните медиуми пред се, изминативе три месеци во изолација, стрес, полициски часови, денови  просторно оддалечени од најблиските и од оние со...

Отворање на изложбата “Нова перспектива”/ “Трансформер” продукција”

МКЦ Галерија 2 понеделник 20 ноември 20 часот Заеднички проект: "НОВА ПЕРСПЕКТИВА"/"ТРАНСФОРМЕР ПРОДУКЦИЈА” Поставена до 4 декември "Нова перспектива /"Трансформер продукција” - е замислен...

Најава на Програмата на Националната галерија за 2024

Од Националната галерија на Република Северна Македонија, ја објавуваат годишната програма: - Како што веќе споделивме претходно во годината на одбележување на јубилеј- 75 години...

Изложбата “Тектонски пореметувања”oд Зоран Арсовски – Бабата во Ќустендил-Бугарија

После успешното претставување на изложбата "Тектонски пореметувања" која брои вкупно  64 слики на македонскиот академски ликовен уметник Зоран Арсовски – Бабата во бугарската престолнина...

Во Скопје изложба на Луан Мулиќи

Иако беше закажана на 26 април 2022 година, во објектот Чифте амам, во 12 часот, изложба на скулптури на Луан Мулиќи, професор и член...

Уметничкиот проект „Поврзување“ гостува во Сандански

Културно- информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија за првпат гостува во град Сандански со уметничкиот проект „Поврзување“. Десеттата јубилејна изложба од проектот...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }