сабота 20 јули, 2024

Од 31.мај до 7. јуни – Меѓународен симпозиум и изложба во МСУ

Наслов на меѓународниот симпозиум  е „Еј, што имаме да изгубиме?Архивирањето како колективен чин на отпор“. Покрај симпозиумот ќе биде отворена и изложба, која ќе...

Ахеолошкиот музеј на Македонија со новина која ги охрабрува лицата со попреченост

Археолошкиот музеј на Република  Македонија вчера излезе со информација до јавноста во која ја информира дека, Музејот ги отвора своите врати за кучиња придружници...

Мал Битолски Монмартр- Кога успехот, традицијата , едукацијата и работата ќе станат тага и...

Во Годишната програма за култура за 2019-та година Министерството за култура најде за „соодветно“ да го избрише од манифестации кои се од областа на...

Ретро приказни – Скопје пред земјотресот, Скопје после тоа , Скопје после 2014

Многумина од постарите велат, дека не мрднале од Скопје во својот 70-80 годишен живот како место на живеење, а како да живееле во три...

Меѓународен ден и Европска ноќ на музеите 2019- Настани во Меморијалниот центар на...

По повод Меѓународниот ден на музеите, Фондот на холокауст на Евреите од Македонија организира неколку интересни настани. Активностите ќе се реализираат во Меморијалниот центар на...

51. издание на Венецијанско биенале

Педесет и осмото Венециско биенале беше отворено за јавноста на 11 мај, на различни локации низ италијанскиот град. Оваа година Биенелето во Венеција се одржува...

Mашката облека во времето на АЛА ТУРКА И АЛА ФРАНГА

Елементи на машката облека Машката облека ала турка била составена од кошула од домашно памучно платно со голем отвор на градите и без јака. Јаката...

Европски денови на културно наследство 2019 со Конкурс до најмладите

Европските денови на културнотo наследство претставуваат нajшироко прифатен партиципативен културен настан којшто го споделуваат граѓаните на Европа. Низ повеќе од 50.000 настани што се...

Изложба- Артефактите од Скопското кале и Старата чаршија во Бурса

Во Панорамскиот музеј во Бурса, денеска (7 мај) ќе биде отворена изложбата „Скопски материјални и духовни проблесоци“. Во рамките на изложбата пред турската јавност...

Изложба “45 години творештво„ на Стефан Цигаридов во КИЦ

  Во ЈУ Културно Информативен Центар – Скопје, во Изложбениот салон – Империјал 2, четврток, 9 мај 2019 год. во 20:00 ч. ќе се отвори...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }