сабота 20 јули, 2024

Изложбата на Петковски за скутините и во Гевгелија

Домот на културата „Македонија“- Гевгелија е организатор на уште еден културен настан од областа на македонскиот фолкор и богата традиција. На 3 март, 2022...

Ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски во Даут пашин амам

НУ Национална галерија на Република Северна Македонија ја најави ретроспективната изложба на академик Васко Ташковски, водечки претставник на надреализмот, фантастичното сликарство, еколошките и космичките...

Интеренет издание на лексикон на странски сликари во Македонија во период 1850-1950 година

Оваа книга е плод на  обидот на авторот Влатко Милошевски за собирање на сите достапни информации за активностите на странските сликари, илустратори, графичари, скулптори...

Проект на Колектив ЗЕРО во Мала станица

Од 12 октомври 2023, па сé до 29 октомври 2023 во просториите на Мултимедијалниот центар Мала станица за љубителите на постмодерната уметност ќе биде...

33. и 34. сесија на Ликовната колонија Галичник – СЕГА Е ВРЕМЕТО

СЕГА Е ВРЕМЕТО Изложба на Ликовната колонија Галичник 2022/23 Д-р Ана Франговска, куратор На 16 ноември 2023, во Мултимедијалниот центар Мала станица, со почеток во 19:30...

Словенија – “Дали можеме да ги научиме растечките мрежи да создаваат невронски гас...

Во четврток, 24.11.2022 во 18:00 часот во Галеријата на Институтот за хемија о Љубљана,  ќе биде отворена ликовната изложба на Игор Кузмановски со наслов...

Претседателот Стево Пендаровски отвори изложба по повод јубилејот, 75 години ДЛУМ

Скопје, 01.12.2021 Претседателот на Р.С. Македонија Стево Пендаровски вечерва во Чифте амам свечено отвори изложба по повод  75 години ДЛУМ, а воедно беше и покровител...

Европски денови на културно наследство 2019 со Конкурс до најмладите

Европските денови на културнотo наследство претставуваат нajшироко прифатен партиципативен културен настан којшто го споделуваат граѓаните на Европа. Низ повеќе од 50.000 настани што се...

На 15 декември вo Мала Станица – „Привaтност во јавност “ со седум уметници...

Отворање среда, 15 декември 2021 година во 19 часот. Националната галерија на Република Северна Македонија, Скопје, објект Мала Станица. Преку проектот ПРИВАТНОСТ ВО ЈАВНОСТ, седум уметници...

За изложбата “Приватни демони” во Младински Културен Центар

Неделава, во горното фоаје во МКЦ, се отвори изложбата на фотографии на фоторепортерката и дипломиран архитект Маја Јаневска Илиева, во соработка со ликовниот уметник...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }