вторник 28 ноември, 2023

26 септември 1604-По многу одложувања, црковните власти во Шпанија дозволиле да се печати Дон...

Дон Кихот е роман на шпанскиот писател Мигел де Сервантес во два дела: Досетливиот благородник Дон Кихот од Ла Манча (шпански: El ingenioso hidalgo don...

22 јули 356 година- Во Пела е роден Александар Македонски

Aлександар Македонски е роден на 22 јули 356 г. во македонската престолина Пела. На 20 години стана македонски цар а почина во Вавилон, според...

На денешен ден – Најстари пишани податоци

Во потрага по интересни настани што се случиле на овој ден -12 април Најстарите забележани податоци врзани за денешниот 12 април се: Настанот што се случил...

10 јануари 1996- Република Македонија и Европската Унија воспоставија дипломатски односи

Само за потсетување на државен настан пред 25 години, кој не враќа во годините кога надежно чекоревме кон патот на прогресот. 25 години подоцна сме...

4 јули 1865 – Издадена првата книга “Алиса во земјата на чудата“

Чарлс Лудвиг Доџсон (27 јануари 1832 -14 јануари 1898), попознат под псевдонимот Луис Карол, англиски писател, математичар, логичар, англикански ѓакон и фотограф. Неговите најпознати...

На денешен ден – 21.10.1833 е роден Алфред Нобел

Алфред Бернхард Нобел (21 октомври 1833-10 декември 1896 ) бил шведски хемичар и инжинер , пронаоѓач и производител на оружје. Тој е пронаоѓачот на...

6. јули 1885-Луј Пастер успешно ја тестирал вакцината против беснило

Луј успешно ја тестира својата вакцина против беснило врз пациентот  Жозеф Мајстер, деветгодишо дете гризнато од бесно куче. Луј Пастер ( Louis Pasteur 27 декември 1822-28...

4 февруари 1872 – Во Кукуш е роден најголемиот македонски револуционер Гоце Делчев

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и...

Сеќавање на ЧОВЕКОТ кој ја одбележи македонската литература и самобитност-Петре М. Андреевски

Денес е еден од деновите а треба да се 365 во година ,кога се потсетуваме и му го посветуваме на големиот и единствен  Петре...

11. јули 1979 – „Скајлаб„ американската вселенска станица се распаднала при приземјувањето

Скајлаб ( Skylab) била американска вселенска станица која била лансирана  на 14 мај 1974 од Вселенскиот центар Кенеди. На станицата се наоѓала лабораторија за изучување на...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }