понеделник 8 март, 2021

22.декември 1908-Роден поетот кој живее низ неговите стихови, Коста Солев Рацин

Кочо Рацин или целосно Koста Апостолов Солев Рацин ( Велес ,22.декември 1908 -Лопушник,13 јуни 943 ) — македонски книжевник и социјалистички деец, најпознат по својата поесија....

22. 12.1808 декември -Лудвиг ван Бетовен ја одржал премиерата на својата Петта симфонија во...

22. 12.1808 декември -Лудвиг ван Бетовен ја одржал премиерата на својата Петта симфонија во Виена. Лудвиг ван Бетовен ( Ludwig van Beethoven; роден на 17 декември...

14 декември 1964 -Прва ТВ програма од тогашното импровизирано студио на ТВ Скопје

Во Скопје , од едно импровизирано студио во Нерези  и со една репортажна кола (по земјотресот на 26 јули 1963  година на Скопје му...

8 декември 883 година- Свети Климент Охридски, заштитник на Охрид  е назначен за прв...

На 8 декември 883 година, Свети Климент Охридски , родоначалник на словенската литература и црковно беседништво, прв оригнален словенски и македонски поет, говорник, преведувач,...

Времеплов- Декември е месец на Божиќните дрвја

Историја на божикни дрвја во Америка почнува во раните години на 19. век. Постојат сведоштва за новогодишни елки, кои се појавуваат во САД неколку...

29 ноември 1958- Телевизијата преку РАИ УНО влегла во домовите во Македонија

На 29 ноември 1958 година,три години пр ед Телевизија Скопје да го пушти својот телевизиски сигнал, Скопје и други градови на Западна Македонија, добиле...

23 ноември 1877-Роден е Никола Карев македонски револуционер

Никола Јанакиев Карев ( Крушево 23 ноември 1877 - с. Рајчани-Кочанско 27 април 1905) — македонски социјалист, учесник во македонското револуционерно движење, член и...

16.ноември 1962 – Катастрофална поплава во главниот град на Македонија, Скопје

На 16. ноември 1962 година главниот град на Македонија, Скопје беше погоден од катастрофална поплава. Скопјани сеуште  се сеќаваат на поплават во ноември 1962...

14. ноември 1944- Со едночинка од македонскиот писател Владо Малевски почнал да работи Народниот...

Група македонски артисти организирани во полупрофесионалниот ансамбл „ Кочо Рацин “ во Битола , на македонски јазик ја одиграле едночинката „Ѓоре Магаревски“, од современиот...

09.11.1989- Падна Берлинскиот ѕид и двата дела на Германија повторно се споија во една...

На 09.11.1989 година Демократска Република Германија ( позната како Источна Германија, после 1948 година со насилно подигнување на Ѕидот и делбата на земјата на...

Следете не

1,638FansLike
138FollowersСледи не
2SubscribersSubscribe

Последни вести