среда 22 јуни, 2022

19.април – Јованка Орлеанка е прогласена за светица во 1909 година

19 април е 109-иот ден во годината според Грегоријанскиот календар (110-и во престапна година ). Остануваат 256 денови до крајот на годината. Од настаните на...

17 април- Жените во Лихтенштајн добиле право да гласаат на избори во 1977

17 април, е 107-от ден од годината според грегоријанскиот календар (108-ми во престапна година).Остануваат 258 денови до крајот на годината. Настани кои го одбележуваат овој ден...

15. април 1912 – Потонал “Титаник“

15 април е 105-иот ден во годината според Грегоријанскиот календар (106-ти во престапна година ). Остануваат 260 денови до крајот на годината. Во историјата запишан...

На денешен ден – Најстари пишани податоци

Во потрага по интересни настани што се случиле на овој ден -12 април Најстарите забележани податоци врзани за денешниот 12 април се: Настанот што се случил...

Први април – Ден на шегата

Први април (о1.04) е 91-от ден од годината по Грегоријанскиот календар а до крај на годината има уште 274 денови. Овој ден е  симбол на...
21 mart

Што се случувало низ светот на 21 март

21 март - 80-тиот ден во годината, сметано по Грегоријанскиот календар. Од овој ден има уште 285 дена до крајот на годината. Астролошки, е ден...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }