среда 29 јуни, 2022

07.04. 529 година бил издаден првиот нацрт на Јустинијановиот законик

Во Цариград бил издаден првиот нацрт на Јустинијановиот законик (Corpus iustis civilis)) — кодификација на царските закони од  11 век  до тогаш. Јустинијан I (...

20 април 1972 -Американското вселенско летало “Аполо 16“ се спушти на површината на Месечината

На 20 април 1972 година, Американското вселенско летало „Аполо 16 “ се спушти на површината на Месечината. Месечина — единствениот природен сателит на планетата Земја и најблиското небесно тело до неа. Голема...

3 јуни – Ден на Св.Константин и Св. Елена

Денес денот, како и секој трети во шестиот месец од годината е посветен на Царица Елена (Flavia Iulia Helena Augusta) која го пронашла делот...

21 јануари 1899 – „Опел“ го произвел првиот автомобил.

Компанијата Опел е основана во 1862 година и на почетокот, нејзиниот основач Адам Опел правел машини за шиење во браварската работилница на неговиот татко...

13 април/ 1898- Откриен радиумот од Марија Склодовска-Кири/ 1913- Во Битола одржана првата кино...

На 13 април 1898 година Француската академија на науките објавила дека Марија Склодовска - Кири, хемичар и физичар од полско потекло откри нов елемент кој го доби името радиум. Марија Саломеа...

20.02.1905-Во Париз излегол првиот број на весникот “Македонија“ -Le Macedonine

Целта на весникот била обелоденета уште во првиот напис, во првиот отпечатен број на весникот. Насловот на статијата гласи „Реформирана Македонија“ и во неа...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }