сабота 25 јуни, 2022
21 mart

Што се случувало низ светот на 21 март

21 март - 80-тиот ден во годината, сметано по Грегоријанскиот календар. Од овој ден има уште 285 дена до крајот на годината. Астролошки, е ден...

4 јули 1865 – Издадена првата книга “Алиса во земјата на чудата“

Чарлс Лудвиг Доџсон (27 јануари 1832 -14 јануари 1898), попознат под псевдонимот Луис Карол, англиски писател, математичар, логичар, англикански ѓакон и фотограф. Неговите најпознати...

20 октомври 1994-Гане Тодоровски како Амбасадор на Македонија во Руската федерација ги предаде акредитивите...

Амбасадорот на Република Македонија во Руската Федерација ,Гане Тодоровски на свечена церемонија во Кремљ ,му ги предаде акредитивите на претседателот Елцин. Тогаш Елцин изјави...

4 август 1900-Роден безвременскиот музичар Луј Армстонг

Луј Армстронг (анг. Louis Armstrong; Њу Орлеанс, 4 август 1901 -Њујорк 6 јули 1971) американски џез музичар. Иако најнапред во кaриерата се прославил со...

13 октомври 1952 -Излезе од печат „Граматика на македонскиот литературен јазик“ од Блаже Конески

Македонска граматика — дел од науката за  македонскиот јазик , позната како македонистика, која ги изучува формите и значењата на граматичките елементи во системот....

25 април 1719- Излегол од печат романот „Робинзон Крусо“ од Даниел Дефо

"Робинзон Крусо“ — роман на англискиот писател Даниел Дефо. Првпат е објавен во Англија  во 1719 г. и се смета за првиот англиски роман....
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }