петок 12 јули, 2024

1 февруари 1940 -Родена Ленка Попоска-Гогоска-педагог, професор и автор

Годините се само бројка за оние што ги бројат, но се суштина за оние кои животот го посветуваат на тоа што е највредно а...

На денешен ден – 21.10.1833 е роден Алфред Нобел

Алфред Бернхард Нобел (21 октомври 1833-10 декември 1896 ) бил шведски хемичар и инжинер , пронаоѓач и производител на оружје. Тој е пронаоѓачот на...

8 февруари 1922 – По 34 години Пјер Дегејтер, успеал да го докаже авторството...

Признато му е авторското право на францускиот композитор Пјер Дегејтер на музиката за пролетерската химна „Интернационала“. Дегејтер уште во 1888 година напиша музика за...

17 април- Жените во Лихтенштајн добиле право да гласаат на избори во 1977

17 април, е 107-от ден од годината според грегоријанскиот календар (108-ми во престапна година).Остануваат 258 денови до крајот на годината. Настани кои го одбележуваат овој ден...

28. октомври 1947 -Отворено познатото Кино “Култура“ во Скопје

Во Скопје , во киното „Култура“ , филмските работници на Македонија го организираа првиот филмски преглед. Во него е прикажан секојдневниот живот во Републиката,...

11 ноември 1991 -Во Македонија се одржале првите парламентарни избори

Парламентарните избори во 1991-та година се првите парламентарни избори што се одржани во Македонија , по воведувањето на политичкиот прулризам. Во првиот круг најмногу...

9 септември 1969- Атина Бојаџи станува првата жена која го препливува Ла Манш

На 9 септември 1969 година, легендата на македонското женско пливање Атина Бојаџи, станува првата жена која го препливува Ла Манш за време од 13...

3 мај 1945 – Донесено Решение за утврдување на Македонската Азбука

Народната влада на Демократска Федеративна Македонија, по предлог на Комисијата за јазик и правопис при Министерството за просвета донела решение за утврдување на македонската азбука. Азбуката првпат била...

Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 – 18 март 1909)

Кузман Атанасов Шапкарев (Охрид, 1 февруари 1834 - Софија, 18 март 1909) — еден од најзначајните собирачи, публикатори и афирматори на македонски народни умотворби...

На денешен ден – 356 г.п.н.е е роден Александар Македонски

На денешен ден во 356 п.н.е. во градот Пела, во Егејска Македонија, е роден Александар Македонски. Тој е една од најпознатите личности на стариот...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }