среда 29 март, 2023

28 април 518 – Катастрофален земјотрес го разрушил Скупи, денешно Скопје

Скупи ( Scupi; Colonia Flavia Scupinorum) — древен град и археолошко наоѓалиште од римско и доцноантичкото време 5 км северозападно од Скопје, во непосредна близина на с. Злокуќани, лево од утоката на реката Лепенец во реката Вардар во подножјето на Зајчев...

20 април 1972 -Американското вселенско летало “Аполо 16“ се спушти на површината на Месечината

На 20 април 1972 година, Американското вселенско летало „Аполо 16 “ се спушти на површината на Месечината. Месечина — единствениот природен сателит на планетата Земја и најблиското небесно тело до неа. Голема...

16 април 1889 роден е Чарли Чаплин британско-американски филмски глумец и режисер

Сер Чарлс Спенсер Чаплин, познат како Чарли Чаплин, (16 април 1889 - 25 декември 1977) бил истакнат англиски комичар, режисер и композитор во времето на...

13 април/ 1898- Откриен радиумот од Марија Склодовска-Кири/ 1913- Во Битола одржана првата кино...

На 13 април 1898 година Француската академија на науките објавила дека Марија Склодовска - Кири, хемичар и физичар од полско потекло откри нов елемент кој го доби името радиум. Марија Саломеа...

07.04. 529 година бил издаден првиот нацрт на Јустинијановиот законик

Во Цариград бил издаден првиот нацрт на Јустинијановиот законик (Corpus iustis civilis)) — кодификација на царските закони од  11 век  до тогаш. Јустинијан I (...

Стале Попов (25 мај 1902 – 10 март 1965) — македонски раскажувач и романописец

Стале Попов е роден е на 25 мај 1902 година во малото село Мелница, Мариово, како трето од петте деца на манастирскиот слуга Илија Сталев. Набргу умрела...

20.02.1905-Во Париз излегол првиот број на весникот “Македонија“ -Le Macedonine

Целта на весникот била обелоденета уште во првиот напис, во првиот отпечатен број на весникот. Насловот на статијата гласи „Реформирана Македонија“ и во неа...

4 февруари 1872 – Во Кукуш е роден најголемиот македонски револуционер Гоце Делчев

Ѓорѓи Николов Делчев, попознат како Гоце Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) — македонски национален херој, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и...

21 јануари 1899 – „Опел“ го произвел првиот автомобил.

Компанијата Опел е основана во 1862 година и на почетокот, нејзиниот основач Адам Опел правел машини за шиење во браварската работилница на неговиот татко...

14. јануари 1906- Роден Васил Хаџиманов,македонски етномозиколог и педагог

На 14 јануари 1906 во Кавадарци е роден Васил Хаџиманов, македонски етномузиколог и педагог. По завршувањето на основното образование во родниот град, учел во Гимназија...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }