сабота 25 јуни, 2022

30 март 1867-Како Аљаска стана територија на Америка

Потпишан е Договор меѓу САД и царска Русија со кој САД ја откупиле Алјаска за 7,2 милиони долари a од 1959 година е една...

30 јуни 2002- Бразил по петти пат станува Светски фудбалски првак

  Националниот фудбалски тим на Бразил е најуспешниот национален фудбалски тим во светот, со пет победи на ФИФА Светските Купови, вклучувајќи го и најблиското учество во...

18 јуни 1583- Во Лондон е издадена првата полиса за животно осигурување во светот

1583, на 18 јуни во Лондон е издадена првата полиса за животно осигурување. Животното осигурување е еден од двата главни облика на осигурување, покрај неживотното...

3 мај 1945- Утврдена македонската азбука официјално и единствено писмо на македонскиот јазик

Народната влада на Демократска Федеративна Македонија, по предлог на Комисијата за јазик и правопис при Министерството за просвета донела решение за утврдување на македонската...

20.02.1905-Во Париз излегол првиот број на весникот “Македонија“ -Le Macedonine

Целта на весникот била обелоденета уште во првиот напис, во првиот отпечатен број на весникот. Насловот на статијата гласи „Реформирана Македонија“ и во неа...

09.11.1989- Падна Берлинскиот ѕид и двата дела на Германија повторно се споија во една...

На 09.11.1989 година Демократска Република Германија ( позната како Источна Германија, после 1948 година со насилно подигнување на Ѕидот и делбата на земјата на...

14. април 1997 – Почина Видоe Подгорец еден од најплодните македонски автори за деца

На денешен ден 14 април 1997 година починал Видое Подгорец, еден од најплодните македонски писатели, патописец, поет, раскажувач и романописец за деца и возрасни....

26. март 2000- Владимир Путин е избран по прв пат за претседател на Русија

Владимир Владимирович Путин -премиер и претседател на Русија  во периодот од 1999-2000 и 2008-2012 година. Путин исто така е претседател на партијата Единстена Русија и...

30. април- 120-тиот ден од годината, ден пред почетокот на најубавиот пролетен месец мај

30 април е 120-иот ден во годината според Грегоријанскиот календар (121-и во престапна година ). Остануваат 245 денови до крајот на годината. 1900-Хаваи станале составен...

24. јуни 1861-Во Загреб излегол од печат „Зборникот на народни умотворби“ на Браќата Миладиновци

На 24 јуни 1861 година од печатницата на  Анте Јакиќ во Загреб, излегол од печат „Зборникот на народни умотворби “  од македонските преродбеници Браќата...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }