понеделник 17 јуни, 2024

“Распеана чаршија” на втор ден Спасовден

Утрешниот втор ден (11 јуни 2024 година) од културно- уметничкото чествување на Спасовден 2024 година, како заштитник на градот Гевгелија, ќе продолжи со традиционалната манифестација...

Нѐ напушти засекогаш музикологот Костадин Костадиновски

Скопје 27.05.2024 Вчера во Скопје, за време на одржувањето на Фолк фестивалот во Валандово, на кој беше еден од основачите, почина музикологот Костадин Костадиновски. Костадиновски освен...

Маја Павловска “Бисер Балкански”- Хитот на векот го содржи оној симпатичен, типично Македонски збор...

Откако се потсетивме на роденденот на славниот текстописец господинот Јован Павловски (29.04.1943), неговата ќерка познатата и сестрана уметница Маја Павловска, порачува: Благодарност за објавата за...

Сеќавање на нашиот Јово, авторот на стиховите на „Бисер балкански“

Да беше жив, вчера (29 април 2024 година), ќе наполнеше 81 година, текстописецот Јован Павловски, авторот на македонската фолк химна "Бисер балкански". Роден е во...

Сеќавање на Пепи Бафтировски

Пепи Бафтировски (1942- 2008) е еден од најголемите фолк легенди со стаменит глас, кој се прослави со настапите на првите изданија на Валандовскиот фестивал,...

Концертот “Корените македонски да не се заборават” на Лени Партикова објавен на Јутјуб

Тетово, 18.04.2024 Силен наслов, силна порака и силен а воедно и емотивен концерт, поточно два концерти насловени “Корените македонски да не се заборават” на 30...

Атина Апостолова замина во легендите

Скопје, 7 Март 2024 Денеска во Скопје почина легендарната фолк интерпретаторка Атина Апостолова. Родена на 20 мај 1946 година во Скопје, дипломира на Економскиот факултет во...

Лени Партикова – Промоција на албумот „Со срце и душа за Македонија“, со концертна...

На 30 март 2024 година во Домот на културата “Иљо Антевски Дрен“ во Тетово ќе почне промоцијата на албумот “Со срце и душа за...

“Гоце фест 2024” на 15 март во Дом на АРМ

(Скопје, 21 февруари 2024) Во неформално дружење со новинарите во скопскиот ресторан "Нина", дирекцијата на фестивалот на новосоздадени патриотски и родољубиви песни "Гоце фест" деновиве...

Горан Симевски: Имам колекција од сите касети и плочи на Јанко Узунов

Фолк пејачот Горан Симевски дефинитивно е најголемиот љубител на творештвото на легендарниот Јанко Узунов, ако оценуваме по тоа што неколку децении ги собирал сите...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }