среда 8 февруари, 2023

“Распеана чаршија” со староградски песни

Гевгелија, 1 јуни 2022 Oд денеска, со одржувањето на препознатливата манифестација за градот Гевгелија, „Распеана чаршија“, започнува културното чествување на заштитникот на Гевгелија, христијанскиот...

“Гоце фест 2022″на 18 март во дом на АРМ

Фестивалот на новосоздадени македонски патриотски и родољубиви песни, кој со својот концепт го слави својот патрон, великанот Гоце Делчев, годинава ќе се одржи на...

Традиционален новогодишен концерт на Ансамблот “Бојмија”

И, оваа година не изостана традиционалниот Новогодишен концерт на еден од најдобрите ансамбли за традиционална музика и игра во Македонија, „Бојмија“. На љубителите на...

Концерт „Уметничка соработка“ на Musica Viva на ФМУ

Концертот „Уметничка соработка“ во рамките на програмата Musica Viva како дел од одбележувањето на 55 години од основањето на ФМУ – Скопје ќе се...

ВО ЧЕСТ НА ЛЕГЕНДАТА- Горан Симевски препеа песна од Јанко Узунов

На 19 декември, на Свети Никола, секоја година, маестро Јанко Узунов во "Даре Џамбаз" ги одржуваше своите годишни концерти со децата од Музичкото училиште...

“Ти ли се најде Лено мори” снимена со гласот на Даниел Тошевски

Даниел Тошевски, со посебен мотив, неодамна направи убава преработка на стара народа песна. -Ова е една од нашите традиционални народни песни кои доколку повторно не...

Ансамблот „Танец“ традиционално, со новогодишен концерт!

Националниот ансамбл за македонски народни игри и песни „Танец“ на 21 декември во 20 часот во Македонскиот народен театар ќе го одржи традиционалниот новогодишен...

КРАТОВСКИТЕ ТАМБУРАШИ: Ансамблот постои 111 години и идејата за филм за нас е благородна!

111 години постојат Кратовските тамбураши. Бројка која верувам секој ќе ја прочита по два пати, за да се увери дали добро прочита. Тоа е...

ГОРДАНА АДАМОВ, АЛИЈАС ЛЕПА ЛАНА: Ме нарекуваа Македонка, поради Коста Рацин!

Гордана Адамов. Една од најпопуларните пејачки во поранешна Југославија со бројни хитови и албуми, издадени за ПГП РТБ и Југотон.  Хит- песни, кои ја...

ЖАКЛИНА УЗУНОВА, ЕСТРАДНА УМЕТНИЦА: Јанко ме научи на сѐ!

(фото Дичо) За Жаклина Узунова се врзува фактот дека е дефинитивно омилена личност на естрадата со одлично однесување кон луѓето. Нејзиниот вокал и изглед ја...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }