петок 2 декември, 2022

Концерт по повод сто години од раѓањето на Александар Сариевски

Се навршуваат сто години од раѓањето на величествената славна македонска музичка легенда Александар Сариевски и по тој повод годинава, на 15 јули ќе се...

Со дефиле и палење на маските денеска завршува Вевчанскиот карневал

Хроничарите на Вевчани сметаат дека Вевчанскиот карневал постои постои повеќе од 15 века и со него се одбележува христијанскиот празник свети Василиј и доаѓањето...

Вевчанскиот карневал почнува на 12 јануари со богата програма

Вевчанскиот карневал e еден од најпознатите карневалски манифестации на Балканот, стар колку и Вевчани. Вевчанци живеат за карневалската ноќ, со што се слави доаѓањето...

Кога потомците се горди на претците- Исаија Попоски, учителот од Битуше!

  Пишува  М-р Татјана Гогоска, новинар и автор Написот за мојот дедо, големиот учител Исаија Попоски од селото Битуше, во весникот „Нова Македонија“ е отпечатен на...

Пет години без Есма, живее во срцата на публиката

Пет години поминаа без Кралицата на Ромската песна Есма Реџепова Теодосиевска, Есма  почина на 11 декември 2016 година во Скопје. Според Википедија, Реџепова е петто...

За оние од над 40-тите-Тома Здравковиќ, животот на една младост

Деновиве во јавноста голем фид бек на едно време. Не знам дали од носталгија по младоста, дали од носталгија за едно убаво од оваа...

ЕТНО БУМ: Драган Јаким ни открива музички легенди какви што досега не сме слушнале!

Директорот на музичкиот фестивал на шегобијни песни "Тумба фест" и Здружението " Ризница" од Куманово, господинот Драган Јаким, е неуморен собирач на народни творби...

„Енциклопедија на Тетовскиот говор “ од Дарко Гавровски-За душата на Тетово и Тетовчани

Енциклопедија на 650 страни во боја посветена на ТЕТОВСКИОТ ГОВОР, со граматика и речник од 9169 одредници ,од авторот ,хроничар на Тетово Дарко Гавровски....

12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри и одбележување на 200 години од...

Со бескрајна почит, пишува Елизабета Настеска од ЗМСТАС - ЗА НАС до Флоренс Најтингел, првата медицинска сестра по повод нејзината 200-та годишница од раѓањето Почитувана Флоренс! Оваа година...

Денес е Ѓурѓовден -Дојде пролетта, се обновува животот

Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се празнува на 6 мај според новиот (или на 23 април според стариот) календар. Тој се...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }