вторник 29 ноември, 2022

На денешен ден: Сто години од раѓањето на Овчарот

На денешен ден , 14 ноември година, роден е Наум Веслиевски Овчарот. Оваа година се навршуваат сто години од неговото раѓање. Наум Ташков Веслиевски -...

За оние од над 40-тите-Тома Здравковиќ, животот на една младост

Деновиве во јавноста голем фид бек на едно време. Не знам дали од носталгија по младоста, дали од носталгија за едно убаво од оваа...

ЕТНО БУМ: Драган Јаким ни открива музички легенди какви што досега не сме слушнале!

Директорот на музичкиот фестивал на шегобијни песни "Тумба фест" и Здружението " Ризница" од Куманово, господинот Драган Јаким, е неуморен собирач на народни творби...

„Енциклопедија на Тетовскиот говор “ од Дарко Гавровски-За душата на Тетово и Тетовчани

Енциклопедија на 650 страни во боја посветена на ТЕТОВСКИОТ ГОВОР, со граматика и речник од 9169 одредници ,од авторот ,хроничар на Тетово Дарко Гавровски....

Пулсот на мастилото- Повик за праќање на хорор или паранормални активности.

Блогот Пулсот на мастилото распишува повик за праќање на хорор вистински случувања или паранормални активности за кои сте слушнале или доживеале во форма на...

24 мај- Ден на големите просветители и учители светите Кирил и Методиј

Ден на светите солунски браќа Кирил и Методиј е државен празник во Македонија на 24 мај , во чест на Светите Кирил и Методиј,...

12 мај – Меѓународен ден на медицинските сестри и одбележување на 200 години од...

Со бескрајна почит, пишува Елизабета Настеска од ЗМСТАС - ЗА НАС до Флоренс Најтингел, првата медицинска сестра по повод нејзината 200-та годишница од раѓањето Почитувана Флоренс! Оваа година...

Денес е Ѓурѓовден -Дојде пролетта, се обновува животот

Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се празнува на 6 мај според новиот (или на 23 април според стариот) календар. Тој се...

Колумна за срцето од градот -„Гушкачите“ на Градскиот трговски центар го обезличуваат

Не така одамна, ако ме служи добро помнењето, пред некои седум години, маса од т.н. интелектуалци, шарени револуцонери и загрижени граѓани, се дигнаа за...

Музика за душа во време на корона – Александар Митевски и Драган Спасов-Дац

Избор за денеска , Здавко Чолиќ и убавата изведба на Дуото Митевски-Дац со плус гости! https://www.facebook.com/dac.aleksandar/videos/675708639926346/ https://www.facebook.com/dac.aleksandar/videos/2906895466093039/
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }