27.мај – Ден кога е родена Исидора Данкан и основан Сант...

27 мај е 147-иот ден во годината според Грегоријанскиот календар  (148-и во во престапна година ). Остануваат 218 денови до крајот на годината. Од настаните...

Интервју со Михаела Алексовска –  Јогата е животна филозофија

  За kulart.mk разговорот го водеше Елена Максимовска Заради стресното време во кое живееме, сите бараме некој издувен вентил низ кој ке го канализираме тој стрес...

Ден на словенските просветители светите Кирил и Методиј

Ден на сесловенските просветители и учители или Ден на светите солунски браќа Кирил и Методиј  е државен македонски празник, кој се празнува на 24 мај. Празникот...

Куларт кујна-Пилешко кинеско со зеленчук

Меко пилешко, кое подготвено се топи во уста, мешан зеленчук и благ ориз, прави вистинско гастрономско уживање на љубителите на кинеска храна.  Потребни состојки за...

„КОСКЕНА“ – Нова стихозбирка од Марина Мијаковска

  „Коскена“ е најновата стихозбирка на Марина Мијаковска што излезе од печат во издание на „Дијалог“ од Скопје. Книгата се состои од седумдесет и осум песни...