22.април – Ден на Планетата Земја

22. април е Ден на планетата Земја, празник на единствениот дом на сите живи суштества. Овој ден за првпат е одбележан во Соединетите Американски...

Турција почесен гостин на 41-от Московски меѓународен филмски фестивал

Филмски вести од светот Во рамките на Турско-руската година на меѓусебната култура и туризам, Турција ќе биде земја почесен гостин на 41-от Московски меѓународен...

20.април – 20.мај -Месец на владеење на хороскопскиот знак БИК

Астро позиции април-мај На почетокот на владеењето на Бикот во следните 30 дена имаме Сонце, кое е во Бик во коњукција со Уран, што во...

21. април – Основан Рим од браќата Ромул и Рем

Според преданијата, најстариот запишан настан на 21 април е оној од 753 г.п.н.е  кога Ромул (латински : Romulus) и Рем (латински: Remus) според Римската...

Зоица Пуровска-Велевска – Минатото е прекрасен потсетник за една безвремена танцова...

Интервју со Зоица Пуровска – Велевска, примабалерина на Македонскиот балет Интервјуто го водеше – М-р Татјана Гогоска  Зоица ја знаев многу години, од сцената на Македонскиот...

20.април -„Аполо 16“ се спушти на површината на Месечината.

  Месечината е единствениот природен сателит  на планетата Земја и најблиско небесно тело до неа. Просечното растојание од Земјата до Месечината изнесува 384.400 км, така...