Кога ќе се спојат театарот и уметноста-„Битола Шекспир фестивал“ со забележителен...

Од Битола за куларт.мк , Валентина Горгиевска-Парго Во рамки на „Битола Шекспир фестивал “, редовната програма, офф програмата, забележителен е ненаметлив визуелен стил, на се...

Освежувач на летото- Сладолед во веган варијанта

Сладолед од авокадо: Состојки: 2 авокада 2 дл. овесно млеко 5-6 лажици мед малку сол Подготовка: Сето ставете го на едно место и во блендер измиксирајте го! Потоа ставете го во смрзнувач...

24. јуни 1861-Во Загреб излегол од печат „Зборникот на народни умотворби“...

На 24 јуни 1861 година од печатницата на  Анте Јакиќ во Загреб, излегол од печат „Зборникот на народни умотворби “  од македонските преродбеници Браќата...

Филм на неделата – Шиндлеровата листа (Schindler’s List -1993)

https://www.youtube.com/watch?v=gG22XNhtnoY Од филмовите во светската филмска продукција, кои, и еднаш да ги гледате Vи остануваат во меморијата цел живот, не само по содржината туку и...

РАК (21.06-22.07)- Промените на личен план ќе ви ги донесат посакуваните...

Сонцето влезе во вашиот знак на 21-ви јуни, Ракови! Како ќе Ви помнуваат првите десет дена, додека одминува месецот јуни? Во љубовта Летото (21 јуни) ќе ви...

23 јуни 1633-Светиот суд во Рим го осудил Галилео Галилеј за...

1633 година Светиот суд во Рим, го осудил Галилео Галилеј на доживотна робија (подоцна сменета во куќен притвор) а неговите дела ги забранил како...