„Од текст до претстава: македонски драми на сцената на МНТ“

По повод 74 години од првата премиера на сцената на Македонски народен театар - Скопје, на 03 април во 12 часот, во фоајето на...
археологија

Поставка на нумизматика во Археолошкиот музеј на Македонија

Античката нумизматичка збирка во НУ Археолошки музеј на Македонија содржи монети кои датираат од почетокот на монетоковењето на нашитe простори – од крајот на...

Објавен третиот регионален литературен конкурс „Бибер“

До 10 јуни 2019 е отворен рокот за испраќање  кратки раскази на третиот конкурс „Бибер“ на тема помирување. Оваа година  темата е проширена и покрај...

Први април – Ден на шегата

Први април (о1.04) е 91-от ден од годината по Грегоријанскиот календар а до крај на годината има уште 274 денови. Овој ден е  симбол на...

Кујна-Брокула со печурки во три комбинации

Во времето на пости, но и за сите оние кои зеленчукот им е приоритет во нивната кујн,а денеска Ви предлагаме  комбинација на брокула и...

Април месец за театар на најмалите

Април е вистинскиот месец своите најмiли да ги однесете на некоја од претставите на Театарот за деца и младинци. Богатиот репертоар Ви нуди убави можности,...