Изложба на Мерсад Бербер во Скопје

301
izlozba Mersad Berber"Retrospectiva", CaixaForum Barcelona 240309 Mersad Berber snimio Petar Jurica

 Уметничката галерија Ел Греко ја подготви изложбата на еден од најреспектираните уметници од поранешна Југославија – Мерсад Бербер, која ќе се отвори на 30 ноември, вторник, во 19 часот.

Мерсад Бербер на нашите простори за последен пат е претставен пред речиси 40 години. Оваа значајна индивидуа од поранешно југословенското уметничко милје е една од ретките фигури која постигнува меѓународна признаеност и кариера, негови дела се наоѓаат во бројни меѓународни колекции (јавни и приватни), меѓу кои треба да се истакне фактот што негови дела се откупени и изложени во Галеријата Тејт во Лондон од циклусот Hommage à Velásquez.

Мерсад Бербер е по потекло од Босна и Херцеговина, од малото место Босански ПетровецТој постигнал одлични резултати во разновидни уметнички медиуми и дисциплини, од графиката, која му е специјализиран медиум, со стекнати знаења и обуки на до-дипломски и магистерски студии на Академијата за ликовни уметности во Љубљана, а секако и во дисциплината на сликарство, цртеж, илустрација, сценографија, костимографија итн.  Неговата виртуозност во цртачката техника му ги овозможила успешните манипулации во сите останати техники и медиуми, со помош на која успевал да постигне деталност, мунициозност и прецизност, која ретко кој модерен уметник знаел да ја долови. Бербер се појавува на ликовната сцена во 60-те години на XX век и веднаш почнува да постигнува врвни резултати, да освојува многубројни меѓународни награди на престижни биеналиња и триеналиња за графика, кои постепено му го трасираат интернационалниот подем и визибилност во кариерата. Маестралноста на Бербер лежи во неговата одлична моќ да направи скенирање на најзначајните моменти од локалната, подалечна или поблиска, историја и традиција, како и на, за него, најзначајните примери на уметници и дела низ вековите, и истите да ги искомбинира, уметнички да ги трансформира и исколажира на мошне впечатлив, постмодерен начин кој оддишува со неверојатна моќ за поврзување на старото и новото, на Истокот и Западот, на класичното и современото, на исламското и христијанското, на ренесансата, нејзината обнова во нео-класицизмот, на експресионизмот и сецесиозмот и истите да ги преточи во современата цитатност и преобразба, низ дела кои освен со својата комплексна техничка постапка и сликарска (цртачка виртуозност) го носат и белегот на сижејна концентрираност во која се преплетуваат многуслојни поврзани, преклопени или кадрирани нивоа на читливост како полифонични панели.

 Мерсад Бербер  е роден на 1 јануари 1940 година, Босански Петровац, а починал на 7 октомври 2012 година во Загреб. Годините од најраното детство и младост, поради воените околности, ги поминал во Бања Лука, каде што завршил основно и средно училиште. Веќе како средношколец илустрирал книги и списанија. Студирал во Љубљана на Академијата за ликовни уметности, 1959-1963 година, а дипломирал во класата на Максим Седеј. Во 1965 година ги завршува постдипломските студии по графика на Академијата за ликовни уметности во Љубљана, во класата на професорот Рико Дебењак, а истата година ја има првата самостојна изложба во Градската галерија во Љубљана.Од 1968 до 1973 година предавал на Факултетот за применета уметност во Сараево, а во 1973 година бил назначен за доцент на тогаш новоотворената Академија за ликовни уметности во Сараево. Во 1980 година, Мерсад Бербер е избран за член на Комитетот за дизајн, при Олимпискиот комитет, за организација и подготовка на визуелниот идентитет на Зимските олимписки игри во Сараево – ЗОИ ‘84. Имал огромен број самостојни изложби низ целиот свет, а учествувал на многубројни групни изложби, локално и мешународно. Тој е добитник на голем број престижни награди и признанија на најзначајните меѓународни сликарски и графички изложби. Живеел и работел во Љубљана, Сараево, Загреб и Дубровник.

 На изложбата ќе бидат претставени 23 графички листови, дел од нив во комбинирана техника, а дел во техниката glicée. Изложбата ќе биде поставена до 20 декември во галеријата Ел Греко на ул. Максим Горки 17.

 Мерсад Бербер е роден на 1 јануари 1940 година, Босански Петровац, а починал на 7 октомври 2012 година во Загреб.Годините од најраното детствои младост, поради воените околности, ги поминал во Бања Лука, каде што завршил основно и средно училиште. Веќе како средношколец илустрирал книги и списанија. Студирал во Љубљана на Академијата за ликовни уметности, 1959-1963 година, а дипломирал во класата на Максим Седеј. Во 1965 година ги завршува постдипломските студии по графика на Академијата за ликовни уметности во Љубљана, во класата на професорот Рико Дебењак, а истата година ја има првата самостојна изложба во Градската галерија во Љубљана. До крајот на 1960-тите, Бербер одржал самостојни изложби во Загреб, Белград (Галерија на Домот на ЈНА, 1967), Сараево (Уметнички павилјон, 1967), Бања Лука (Уметничка галерија, 1969) и Нови Сад (Мал уметнички салон, 1969). Од 1968 до 1973 година предавал на Факултетот за применета уметност во Сараево, а во 1973 година бил назначен за доцент на тогаш новоотворената Академија за ликовни уметности во Сараево. Во 1980 година, Мерсад Бербер е избран за член на Комитетот за дизајн, при Олимпискиот комитет, за организација и подготовка на визуелниот идентитет на Зимските олимписки игри во Сараево – ЗОИ ‘84. Во 1988 година, имал самостојна изложба во Павилјонот за уметност во Загреб. Од август 1992 година тој  живее во Загреб. Излагал во престижни галерии ширум светот, вклучувајќи ги Ванкувер, Трст, Болоња, Каиро, Хамбург, Фиренца, Њујорк, Женева, Токио, Џакарта, Москва, Истанбул, Барселона, Лондон… Почнал да учествува на колективни изложби уште како студент, од 1961 година, а првата самостојна изложба ја има во Градската галерија во Љубљана во 1965 година. Имал повеќе од сто самостојни изложби, меѓу другите во Palazzo Strozzi во Фиренца (ретроспектива на графиката на М. Бербер на 5-то меѓународно биенале за графички уметности, 1976 година), Галерија Ханс Хоепнер, Хамбург (Бербер, Дали, 1982), Музеј за ликовна уметност на Универзитетот Марбург (1982), Галерија Албемарл, Лондон (1998, 1999, 2000, 2002, 2005, 2007, 2009), галерија CFM, SOHO, Њу Јорк, Модерен музеј (2001, 2000) ), Музеј на современа уметност, Москва (2003), Форум Фундацио Ла Каза, Барселона, Палма де Мајорка (2009 – последната ретроспектива на уметникот за време на неговиот живот). Истата, 2009 година, на Бербер му била доделена почесната Гран-при на Меѓународното графичко триенале во Краков. Постхумната, меморијална изложба „Мерсад Бербер 1940-2012“ се одржала во галеријата Албемарле во Лондон во 2014 година (куратор: Е.Л.Смит) и во музејот Пера во Истанбул во 2017 година (куратор: Аида Абаџиќ Хоџиќ и Е.Л.Смит). Тој е добитник наголем број престижни награди и признанија на најзначајните меѓународни сликарски и графички изложби и тоа: I. награда на VI. Медитеранско биенале во Александрија, 1967 г./ Златен медал и почесна диплома на Меѓународната изложба на графика „Premio Cesare Sofrakopolu“ во Трст и откупна награда на XI меѓународно биенале Сао Паоло 1971 година / Награда на градот Краков и награда за меѓународно графичко биенале Краков 1972 година / Гран при на 4-то меѓународно графичко биенале во Фиренца, награда на 5-то меѓународно графичко биенале во Краков и награда Националниот музеј во Варшава, 1974 ./ Награда на X меѓународно биенале за графика во Токио и Гран при на градот Риека, 1976 година / Награда на Меѓународниот совет на музеи (ICOM) на XIII Гран При Интернационал во Монте Карло и Гран при на Академија Лалит Кала на V индиско триенале за графика во Њу Делхи, 1978 година / прва награда за илустрација на книги на Светскиот саем на книгата во Њу Делхи, 1980 година / бронзен медал за илустрација на детски книги на саемот за книги во Лајпциг, 1983 година / Гран-при на Меѓународното графичко триенале во Краков, 1997 година / Почесно Гран-при на Меѓународното графичко триенале во Краков 2009 година. Мерсад Бербер е добитник на Градската награда Сараево (1970) и наградата ЗАВНОБиХ (1991) и високите признанија на Република Хрватска: „Даница хрватска со ликот на Марко Марулиќ“ (1996 година) и „Орден на Хрватската плетенка“ (2010). Во 2007 година бил назначен за почесен член на Руската академија на уметностите, а во 2009 година за член на Светската академија на науките и уметностите (WAAS) со седиште во Лос Анџелес. Неговите дела се наоѓаат во бројни музејски, галериски и приватни колекции низ светот, вклучувајќи ја и галеријата Тејт во Лондон, која во 1984 година купила две дела на Бербер од циклусот Hommage à Velásquez за нивната колекција. Бил член на Друштвото на ликовни уметници на Босна и Херцеговина (УЛУБиХ) и еден од основачите на Катедрата за графика на Академијата за ликовни уметности во Сараево, која била отворена на 30 октомври 1972 година, каде што предавал како асистент. професор (избран во 1973) и вонреден професор (1978-1982). Живеел и работел во Љубљана, Сараево, Загреб и Дубровник.
куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.