Почетна ВРЕМЕПЛОВ 6. јули 1885-Луј Пастер успешно ја тестирал вакцината против беснило

6. јули 1885-Луј Пастер успешно ја тестирал вакцината против беснило

3270

Луј успешно ја тестира својата вакцина против беснило врз пациентот  Жозеф Мајстер, деветгодишо дете гризнато од бесно куче.

Луј ПастерLouis Pasteur 27 декември 1822-28 септември 1895) бил француски хемичар и биолог , кој во првите истражувања дошол до заклучок дека топлината ги уништува штетните бактерии и со тоа ја поставил основата на постапката за стерилизиација при хируршките  зафати, што во негова чест била наречена „ пастеризација“.

Утврдил дека ферментацијата била биолошки процес и ги побил дотогашните теории за спонтаната регенерација  на микроорганизмите. Пастер го задолжил човештвото со откритието на вакцината против беснило, до која дошол по низа експерименти во 1895 година.

 

metropolis-big