Ретроспективна изложба на Драган Верговски– Алпи

15

Вториот квартал од програмските содржини на Националната галерија за 2024 поддржани од Министерството за култура, на сцена ја донесува ретроспективната изложба на Драган Верговски– Алпи, советник козерватор, современик на Борко Лазески и Димитар Кондовски. Отворањето е на 23 мај 2024 (четврток) во галерискиот простор на Чифте амам, во 20 часот. Изложбата ќе биде поставена во текот на еден месец и ќе трае до 23 јуни 2024 година.

Драган Верговски-Алпи, роден во 1950 година, во Белград, е истакнат советник конзерватор чие уметничко патување е длабоко обликувано од неговите ментори и од различните стилови на модерната уметност. Неговите школски и студентски години се обележани со богато образовно искуство, почнувајќи од Средното уметничко училиште во Скопје, под раководство на професорот Димо Тодоровски. Тука Верговски ги усовршува своите уметнички вештини и развива длабока проникливост за сложеноста на уметничкото изразување.

Продолжувајќи го своето ликовно образование, Верговски се запишува на Педагошката академија. Под менторство на професорот Борко Лазески, тој навлегува во теоретските основи на уметноста истражувајќи ги концептите на формата, бојата и композицијата, кои подоцна значително ќе влијаат врз неговото уметничко дејствување.

Уметничката визија на Верговски со претходните искуства и образовни години вистински процветува во времето на неговото студирање на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, под раководство на професорот Димитар Кондовски. Менторството на Кондовски не само што обезбедува техничка експертиза туку и всадува кај Верговски длабоко чувство за уметнички интегритет и иновативност. Тој навлегува во различните стилови на модерната уметност, вклучително и во импресионизмот, експресионизмот, надреализмот, енформелот, геометриската апстракција и така натаму. Секој од тие стилови придонесува со уникатни елементи за неговиот уметнички идентитет што се развива.

Започнувајќи го своето уметничко патување, Верговски е плоден излагач, покажувајќи ја својата уметност самостојно од 1968 година со значајна изложба на Младинската работна акција Нов Белград. Неговите изложби, и на национално и на меѓународно ниво, собираат признанија истакнувајќи ги неговата разновидност и мајсторството во различни уметнички жанрови.

Покрај придонесот во светот на уметноста преку изложби, Верговски придонесува и во зачувувањето на културното наследство на Македонија. Со над 40-годишно искуство како советник конзерватор за мозаици во Конзерваторскиот центар во Скопје, тој одигра клучна улога во заштитата и зачувувањето на богатото уметничко наследство на Македонија.

Драган Верговски во своето творештво вклучува повеќе изми, односно различни уметнички правци од модерната и постмодерната ликовна уметност и нивно еклектично поврзување, при што не се држи строго до одреден правец туку интегрира повеќе од нив во изведбата на едно дело. Поделбата на неколку ликовни циклуси повеќе може да се следи преку тематските целини отколку по модернистичките уметнички стилови, кои не се подредени по хронолошки распоред, туку зависно од личното чувство се провлекуваат во целокупното негово творештво.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.