Промовиран “Водич за улогата на родителите во превенција и справување со насилство во училиштата“

16

На 11 април 2024 година во Скопје, беше промовиран „Водич за улогата на родителите во превенција и справување со насилство во училиштата“.
Ова значајно издание е креирано со цел да послужи како клучен ресурс за родителите и стручните служби во училиштата, нудејќи им практични совети и насоки за ефикасно справување со предизвиците поврзани со насилството во образовниот контекст.
,,Публикацијата е дизајнирана како алатка која ќе им помогне на родителите да ја разберат својата клучна улога во превенцијата на насилството и во создавањето подобра и побезбедна училишна средина за нивните деца. Опремен со детални упатства и препораки, верувам дека Водичот ќе придонесе во градењето здраво и поддржувачко училишно опкружување. Со оглед на тоа дека децата поминуваат меѓу 6 до 8 часа дневно во училиште, повеќе од 200 денови годишно, училиштето е исклучително значаен дел од нивниот живот. Времето поминато таму е драгоцено, искуствата и знаењето што се стекнуваат се од непроценлива вредност. Да потсетиме, училиштето не е само место на учење, туку е и синоним за пријателства, први љубови, комуникација… Токму затоа, квалитетот и безбедноста на училишниот живот се од суштинско значење за здравиот развој на секое дете“, изјави Драги Змијанац – претседател на Прва детска амбасада во светот Меѓаши.
“Нашата амбиција со овој Водич е да придонесеме кон култивирање на училишни средини каде што секое дете се чувствува безбедно, заштитено и охрабрено да се развива до својот максимален потенцијал. Веруваме дека заедничките напори на родителите, стручните служби и училишниот персонал се крајно важни во процесот на создавање на опкружување каде што насилството е категорично отфрлено”, изјави Моника Илиоска Кантарџиоска– раководителка на програми во Коалиција за младински организации – СЕГА
Катерина Златанова Попова како родител на две деца од средно училиште ги покани сите заинтересирани родители и професионалци да се запознаат со Водичот и да се приклучат кон напорите на Меѓаши за подигање на свеста и активно учество во креирањето на посветла и побезбедна иднина за децата.

Светлана Тодоровиќ- училишен психолог во СУГС Георги Димитров како и Вероника Петрова – Претседателка на ученичкиот парламент во СУГС Георги Димитров и Јана Николовска – средношколка во СУГС Орце Николов и волонтерка во ПДАС Меѓаши, беа согласни дека денес семејството претрпува значајни промени во својата структура, функции и динамика, соочувајќи се со многубројни предизвици како сиромаштија, дискриминација, насилство, социјална исклученост и разводи. Но, независно од овие промени и предизвици, потребите на децата за љубов, грижа и внимание остануваат непроменети. Во овој контекст, училиштето се појавува како критична институција во животите на децата, место каде тие треба да наоѓаат безбедност и поддршка, околина која ќе ги охрабрува и ќе го стимулира нивниот развој и учење.
Реалноста денес нè поставува пред сериозен предизвик во контекстот на превенцијата и справувањето со насилството во училиштата. Честопати за жал училишните средини се претвораат во извор на стрес и траума. Насилството во училишната средина значително влијае врз децата, предизвикувајќи отсуство од настава, паѓање на училишниот успех, загуба на мотивација и чувство на страв и несигурност. Токму затоа, создавањето безбедни и ненасилни средини за децата не е само цел, туку и императив на современото општество.
Преку организирано и свесно дејствување кон менување на ставовите, рано препознавање и спречување на насилството, како и негување на позитивна атмосфера, ќе се изгради заштитна мрежа која ќе обезбеди помош и поддршка за сите ученици. На тој начин, училиштата ќе станат места каде се негува културата на ненасилство и се промовира безбедна средина за секое дете. На крајот, треба да се потсетиме дека нема поголема инвестиција од таа во добросостојбата и безбедноста на децата. Нивната сигурност и благосостојба се врвен приоритет!
Публикацијата е достапна на македонски, албански и турски јазик, во електронска форма.
Материјалот во оваа публикација е интерактивен и усогласен со домашните закони и меѓународните документи, инструменти и стандарди за заштита на децата и нивните права.
Проектот „Промоција на безбедна училишна средина” го спроведува Коалиција на младински организации СЕГА во партнерство со Прва детска амбасада Меѓаши / First Children’s Embassy Megjashi, SmartUp- Social Innovation Lab и МЦГО- Македонски центар за граѓанско образование / МСЕС, а со поддршка на Детската фондација Песталоззи/Kinderdorf Pestalozzi.

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.