понеделник 4 декември, 2023

ОД МОЈ АГОЛ: Волшебниот гитарист Ибрахими!

Гитаристот Мухамед Ибрахими два пати во текот на оваа година одржа концерти на истото место, во камерната сала на Филхармонија! Настрана тоа што по...

ОД МОЈ АГОЛ: Тројцата Величествени!

Да не беше Ковид- карантинот, немаше да дознам дека сум пропуштила шанса за дует со Оливер Драгојевиќ, дури тогаш средувајќи ја фонотеката најдов снимка...

ОД МОЈ АГОЛ: “Јанѕа(та)” ни е тестаментот од Конески?!

Секогаш, буквално секогаш кога се спомене името на големиот деец Блаже Конески, мене спонтано ме јаде некоја чудна, малце непријатна, а воедно и благотворна...

ОД МОЈ АГОЛ: Хармоничната мелодија на Филхармонијата од Хамбург!

Ајде малку да прошетаме до Хамбург. Имаме повод, овој пат. Да прошетаме до нивната нова филхармонија, која се смета за архитектонско и наменско чудо,...

ОД МОЈ АГОЛ: Раштимана Филхармонија!

Во областа на сценскиот и уметничкиот живот во нашата земја, врват години во бунило и нејаснотии. Лебдат во воздух многу прашања кои чекаат одговор,...

ОД МОЈ АГОЛ: “Џезерите”- скапоцен камен во круната! 

...Предлагам да го завршиме муабетот од претходната колумна, во која на крај ја начнав  изјавата на култниот лик, Барт Симпсон дека: "цртаниот филм е...

ОД МОЈ АГОЛ: Џезерите се културна револуција!

Утрово, првата информација која пристигна на електронската адреса беше тоа што вработените во Македонската филхармонија реагираат на владината одлука новоформираната НУ „Оркестар за џез...

ОД МОЈ АГОЛ: Универзална сала, македонската Статуа на Слободата!

Сите сали наликуваат една на друга, Универзална сала е посебна на свој начин. Таа е  македонската Статуа на Слободата, вечниот симбол на европско Скопје! Универзалната...

ОД МОЈ АГОЛ: Митскиот Ацо Шопов!

Оваа година славиме сто години од раѓањето на македонскиот поет Ацо Шопов (1923-2023). Неговото штипско потекло најверојатно било пресудно за по него да биде...

ОД МОЈ АГОЛ: “Случајна” средба со Глигор Кондовски!

Да се отсвири "мир, тишина и слобода" од својата уметност е можеби и најтешкиот и најобврзувачки предизвик за оној кој сака да остава траги....
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }