сабота 18 јануари, 2020

5. јануари 911 -Се упокоил Свети Наум Охридски Чудотворец

Свети Наум Охридски Чудотворец  - средновековен словенски научник, пиател, учител, и еден од основоположниците на словенската писменост и македонската писменост и просвета. Св. Наум потекнувал од...

31.12.1941-Спроти Новата 1942 испеана прв пат песната „Денес над Македонија се раѓа“-Химна на...

  Во 1941 година спроти Новата 1942 година е испеана прв пат песната „Денес над Македонија се раѓа -денешната химна на Македонија 31.12.1946-Донесен е првиот Устав...

15 декември 1945/46-Значајни датуми во македонската култура и образование

15. декември 1945 - Симфонискиот оркестар на  Македонската филхармонија  го оддржал својот прв симфониски  концерт. Македонска филхармонија — единствениот симфониски оркестар во земјата. Од основањето...

10 декември 1901-Доделени првите Нобелови награди

Нобелова награда — награда што ја основал пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел  ( 1833-1896) за најголеми достигања во областа на физиката,хемијата,медицината,книжевноста ,мирот...

29 ноември 1943- На второто заседание на Авној се создаде ЈУГОСЛАВИЈА

На 29 и 30 ноември во 1943 година  во Јајце  било одржано второто заседание на АВНОЈ . Социјалистичка Федеративна Република Југославија (скратено СФРЈ) е поранешна Европска и...

28 ноември 1520- Магелан впловил во Пацификот

На 28 ноември 1520 година, Португалскиот морепловец Фернандо Магелан, впловил во Пацификот, минувајќи низ јужноамериканската теснина која денес го носи неговото име. Фернандо Магелан (пролетта...

24. 11. 1859- Излегло Дарвиновото прво издание на „За потеклото на видовите „ и...

Книгата За потеклото на видовите од Чарлс Дарвин, за прв пат објавена во 1859 година, е зачетник во научната литература и во еволутивна биологија. Оригиналното име...

18 ноември 1874 -Роден Крсте Петков Мисирков -значајна личност во македонската национална афирмација

На 18 ноември 1874 година е роден Д-р Крсте Петков Мисирков-македонски лингвист,историчар,фолклорист,етнограф,публицист и политички борец за македонската национална афирмација. Тој е и  собирач и проучувач...

11 ноември 1991 -Во Македонија се одржале првите парламентарни избори

Парламентарните избори во 1991-та година се првите парламентарни избори што се одржани во Македонија , по воведувањето на политичкиот прулризам. Во првиот круг најмногу...

7.ноември 1917-Во Петроград избувна позната Октомвриска револуција

Санкт Петербург (руску: Санкт-Петербург) — еден од најголемите градови во Русија  основан од страна на царот Петар Велики во 1703 година. Изграден е на...

Следете не

1,370FansLike
129FollowersСледи не
2SubscribersSubscribe

Последни вести