вторник 24 ноември, 2020

Со симболичен наслов “Ќе има утре“, утревечер почнува 45-издание на театарскиот фестивал МОТ

Утревечер  во 19 часот во Универзална сала во Скопје, со премиерата „Универзална во пламен – трагедија во шест декади“ во копродукција на МОТ и...

Licentia poetica со Никола Раусављевиќ -Пак ја сонував Марија а сништата се исткаени од...

Никола Раусављевиќ е роден на 8 јуни 1991 година во Карловац, Хрватска. За време на „Олуја“ пристигнува во Шабац, каде завршил основно и средно...

Веле Смилевски-Прекрасна силна порака за македонскиот јазик „Европа го зборува мојот мајчин јазик“

Европа го зборува мојот мајчин јазик    Европа го зборува мојот мајчин јазик додека Никита Станеску на истекот на Црниот Дрим ни вели: Јас сум само една дамка...

Д Е К Л А Р А Ц И Ј А на Здружението на...

По повод неодамнешните, повеќекратни настапи на видни бугарски политичари, историчари и академици насочени кон претставувањето на македонскиот јазик како дијалект или литературна норма на бугарскиот јазик. Во...

Активности за објавениот Конкурс за надобар млад преведувач „Вавилон“ 2021,се во тек

Делегацијата на ЕУ и ЗПРМ во септември 2020 година, го објавија Конкурсот за најдобар млад преведувач „Вавилон“ 2021 кој завршува на 4 април 2021...

Седмо издание на „Фестивал на тркала“ 2020

Дванаесет европски филмови се прикажуваат во рамки на седмото издание на „Фестивал на тркала“. Фестивалските тркала тргнаа од 12 ноември онлајн на посебна фестивалска...

Објавена дебитанска стихозбирка „ЛИРИЧНОСТ ОД ШЕКСПИРОВА“ од Ѓоре Ѓелев

„Македоника литера“ неодамна ја објави дебитантската поетска книга на Ѓоре Ѓелев со наслов – „Лиричност од Шекспирова“. Книгата содржи над четириесет песни. Поезијата е...

ОБЈАВЕН ЗБОРНИКОТ- „ЛИТЕРАТУРНО ШАРЕНИЛО НА БАЛКАНОТ“

Минатава седмица од печат излезе зборникот насловен „Литературно шаренило на Балканот“ чии уреднички се  Марина Мијаковска и Алмира Папиќ. Станува збор за мултикултурен, повеќејазичен...

Licentia poetica со Сузана Рудиќ -Вдишувајќи воздрух знам дека постојам

Уредник Филип Димкоски Сузана Рудиќ е родена на 16.10.1996 година  во Рума, Р. Србија. Завршила средна школа за дизајн во училиштето „Богдан Шапут“ во 2015...

Милчо Манчевски ја освои наградата за најдобар режисер на Рејнденс во Лондон

Милчо Манчевски ја освои престижната награда за најдобар режисер на фестивалот Рејнденс во Лондон, најголемиот фестивал на независен филм во Велика Британија и еден...

Следете не

1,638FansLike
138FollowersСледи не
2SubscribersSubscribe

Последни вести