среда 19 јануари, 2022

ФИЛИП ПЕТЕРСЕН: Сон ми е да работам на големи концерти и фестивали!

Прекрасниот Филип Петерсен е Американец со македонско потекло, или подобро речено Македонец со американско потекло. Роден е во Чикаго, по татко американец, по мајка...

ДИЛЕК РЕЏЕП, ПИЈАНИСТКА: Ние уметниците имаме широки погледи и не сме оптоварени со предрасуди!

Да ја почнеме 2022 година со убав разговор со повод, со м-р ДИЛЕК РЕЏЕП, професорка по пијано во средното музичко училиште. Минатата година беше година...

САШО А. РИСТОВСКИ: Борците секогаш победуваат, јас сум еден од нив!

Измина година полна со предизвици, пречки, промени, пандемска година во која повторно речиси сѐ беше импровизација, колку да не изгуби континуитет во нештата. Се...

ДУШКО МИНОВСКИ, ЕКСПЕРТ: Социјалниот живот е барометар на благосостојбата во еден општествен систем!

Социјалниот живот во една земја е основа за задоволни граѓани нејзиниот развој и просперитет. Оттука да се зборува за социјалните теми е секогаш важно...

САЊА ШУПЛЕВСКА: Мојот избор да живеам во различни земји, ми овозможи ширење на македонската...

Референците на виолинистката Сања Шуплевска целосно ја отсликуваат и оправдуваат нејзината положба на глобалната сцена, нејзиниот трудољубив пат и богата музичка биографија е нешто...

ТАТЈАНА ГРКОВСКА, КОМЕНТАТОР НА НАЈВОЛШЕБНИОТ ПЛАНЕТАРЕН НАСТАН: Го чекам нашето “Добредојде” на Виенскиот концерт!

Виенскиот концерт е единствен настан кој ја обединува цела Планета, единствен по својот концепт. Подеднакво со волшепството кое го уживаме гледајќи го и слушајќи,...

ЖИВКО ПОПОВСКИ ЦВЕТИН- Блаже Конески ми го всади генот за цвеќето, преку неговата “Ружа”...

Скопје, 19.12.2021 Со стоминутна манифестација, сто подарени цртежи со ружи, и одиграна стотата реми-партија шах во чест на Блаже Конески, денеска во ресторан "Пелистер" Живко...

БЛАЖ МАРОТОВ: Сѐ ми оди од рака со музиката, а и “ќурсијата буботе”!

Изминува оваа 2021 година, која за музичкиот уметник и автор БЛАЖ МАРОТОВ на некој начин значеше заокружување на сѐ она штого постигнал на...

СТОЈАН СИНАДИНОВ, АВТОР НА КНИГАТА ЗА ПОЗНАТИОТ РЕЖИСЕР: Баба Васка е ликот кој е...

Ако сакате да го запознаете режисерот Антонио Митрикески треба да го запознаете филмскиот критичар и историчар на филмот  Стојан Синадинов. Односно, заедно двајцата во...

ДИМИТАР ИЛИЕВСКИ, ШАХОВСКА ЛЕГЕНДА НА МАКЕДОНИЈА: Поради шахот за малку ќе настрадав во авионска...

Господинот Димитар Илиевски е еден од ретките кои ја красат листата на Македонски Шампиони, не со години ами со децении. Според сите тие свои...

Последни вести

.td-container, .tdc-row { width: 1095px }