Магијата на плетењето- Зошто треба да се придружите на нашата работилница за зен плетење

2381

Магијата на плетењето – Моето тивко време за зен плетење

Пишува, Д-р.Елица Перчинкова

Како една случајна објава ми помогна да реализирам дамнешен сон, да го споделам знаењето за стекнување на вештини за рачно плетење. И уште еден знак, Универзумот ме спои со друга личност која имала одамна иста желба. На сето тоа се вклопи и идентичниот приод кон организирањето. Сето заедно со медиумска подршка на Порталот www.kulart.mk -Портал за сите убави нешта во животот и еве не, на чекор до реализација на идејата.

Плетам од мојата најрана возраст, со иглите другарувам додека  пијам кафе со пријателки, додека гледам филм, кога сакам да избегам од се и да се затворам во мојот внатрешен свет. Ја сакам магијата на креирање со иглите и конецот. Последниве 20 години работам на полето на личниот развој и сепак и покрај сета таа брктоница наогам време за конците и иглите. Во своите истражувања за начините за намалување на стресот наидов на податок дека мануелната работа помога во намалувањето на стресот. Но плетењето е нешто повеке од тоа. Во прилог на текстот се дадени придобивките од плетењето. Воедно ве поканувам да ни се придружите на работилницата за медитативно зен плетење.

Една од најзначајните придобивките на плетење е во работната  терапија, или “РТ” за кратко. Бирото за труд и статистика на САД ја опишува оваа работа на следниов начин: “пациенти со повреди, болести или хендикеп преку терапевтска употреба на секојдневни активности РТ им помага на пациентите да развиваат, да се опорават и да ги подобрат вештините потребни за секојдневно живеење и работа. “Уметноста на игли како терапија служи за различни цели.  Една студија на Bissell и Malloux забележува дека РT  ја користи рачната работа за лекување на ментално болните до Првата светска војна, кога беше усвоена за лекување на враќањето на ветераните од војната. Во пoстовоениот период , имало голем пораст во употребата на плетење и други занаети во РТ. “Употребата на занаети има совј придонес во делот  физичките фактори како што се силата, координацијата и издржливоста, како и психолошките и социјалните аспекти како што се решавање на проблеми, одлучување, развој на самопочитта и социјална групација.”.

Во модерното време, текстилните уметности се широко користени за да помогнат во управувањето со стресот, анксиозноста, депресијата, што придонесува за размислување (фокусирајќи се н нечија болка) и други слични психолошки ситуации. “Студијата спроведена од Институтот за умот и телото на Харвард од 2007 година покажа дека плетењето го намалува срцевиот ритам, во просек 11 удари во минута и предизвикува” подобрена состојба на смиреност “слична на онаа на јогата.” Не само што може Едноставно плетење веднаш го намалува срцевиот ритам, но со некоја практика плетењето може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и на крајот дури и во намалување на нивото на кортизол. За разлика од гореспоменатите медитативни терапии, плетењето создава нешто опипливо, што пак ја зголемува самодовербата и самопочитта на плетеницата. Студии, исто така, откриваат дека плетењето може да ја зголеми социјализацијата и да промовира мирна атмосфера.

Друга студија од 2009 година покажала дека кај 72% од анорексичните жени, со  секојдневно плетење допринесува до  повисока стапка на напредок во терапијата. Во меѓувреме, Бетсан Коркхил, автор на книгата “Плете за здравје и добросостојба”, неведува дека “54% од хронично депресивни пациенти  пимало  намалување на симптомите додека плетеле. Дополнително, Коркхил открил дека скоро 100% од иситаниците  кои страдаат од хронична болка забележале намалување на симптомите при плетење.

Придобивки од плетењето како хоби:

Чувсвто на постигнување и целисходнот 93 %

Намалување на сресот 85%

Подобрување на расположение 68%

Подобрено чувство на самодоверба 56%

Најинтересните статистики (дури и повеќе релевантни за постарите плетачки) е како плетењето помага за задржување на когнитивните функции на мозокот. Студија од 2011 година на клиниката Мајо на 1.300 лица на возраст меѓу 70 и 89 години, од кои повеќето беа когнитивно нормални, беше спроведена за да се утврди кои когнитивни активности се вклучени подоцна во животот. “Студијата, објавена во Journal of Neuropsychiatry & Clinical Neurosciences, откри дека оние кои се занимаваат со занаети како плетење имаат намалена шанса да развијат благи когнитивни нарушувања и губење на меморијата”.

Ова без сомнение докажува дека оние кои се занимаваат со плетење се посреќни

Постојат голем број на причини зошто плетењето е толку добро за помагање на одржување на когнитивните способности. Со плетење специфични деловите на нашите мозоци се  активираат со што се подобрува меморијата и вниманието, двете функции на мозокот најмногу погодени од деменција.Овие мозочни центри функционираат многу слично на мускулите. Активноста на плетење кај пациенти со деменција може да го забави почетокот за дури 50%, како и да помогне да се стабилизира нејзината прогресија.

Сепак, сите студии направени за задржување на когнитивните способности кај испитаниците укажуваат дека сите субјекти кои покажале позитивен исход од плетење научиле да плетат многу пред да се дијагностицира нивната деменција, што значи дека за да имаат корист од ефектите од плетењето, веќе треба да ги познаваат основите на плетењето.

Анкетите покажуваат дека плењето и рачната изработка има улога во градењето на социјални односи и релации како и развој на креативноста и со илјадници години наназат. Покрај тоа што е начин да се намали на стресот плетењето носи мир и радост.

Затоа,….

Земете пар игли и предиво и приклучите ни се на нашата работилница за плетење а за оние кои немаат игли ке обезбедиме. Плетењенето помага за намалување на анкесиозноста, депресијата, хроничните болки и деменцијата, не се чувстувате осамени, се зголемува чувството на корисност и инклузија. Ве очекуваме !

 

куларт.мкСодржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.