понеделник 17 јуни, 2024

Кинотека: Пет години од смртта на Кирил Ценевски

 КИРИЛ ЦЕНЕВСКИ (1943-2019) Денес, на 17 јуни 2024, навршуваат точно пет години од смртта на Кирил Ценевски, еден од најголемите синеасти на македонската кинематографија. Неговиот првенец...

100 години од раѓањето на Марлон Брандо

По повод 100 години од раѓањето на Брандо во Кинотека: 17 ЈУНИ (ПОНЕДЕЛНИК) 20:00 ч. ДА ЖИВЕЕ ЗАПАТА! (Viva Zapata, 1952) Режија: Елија Казан (Eliza Kazan) 18 ЈУНИ (ВТОРНИК) 20:00...

МакеДокс – Отворен повик за работилница за архивски пракси во филм „Замислување архиви“

Работилницата за архивски пракси во филм „Замислување архиви“ ќе се одржи од 15 до 19 август 2024, за време на 15тото издание на Фестивалот...

Столе Попов се закити со “Златен објектив” од Кинотека

На 29 мај 2024 година, во киносалата на Кинотеката на Македонија се одржа свеченото доделување на „Златниот објектив“ на големиот доајен на филмската уметност...

Се одржа Вечер на кинески филм на ФДУ, се прикажа филмот “Убав поглед”

На Факултетот за драмски уметности Скопје се одржа Вечер на кинески филм - настан во заедничка организација со Амбасадата на НР Кина. По овој повод,...

ХАЈ- ФАЈ филмски викенд на ФДУ

Од 31 мај до 2 јуни, студентите од Факултетот за драмски уметности го организираат филмскиот викенд „ХАЈ- ФАЈ“. ХАЈ- ФАЈ е нова меѓународна филмска платформа...

Месец јуни во Кинотека

Јуни, месец на липите. Месец на нивниот опоен мирис, кој се шири насекаде и не може да не се почуствува неговата миризба. Така некако...

МакеДокс- Повик за Докуникулци 2024

  Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“ е во потрага по шестата генерација „Докуникулци“ на возраст од 14 до 18 години, кои сакаат да бидат...

„Златен објектив“ за доајенот на филмската уметност Столе Стојан Попов

Во среда, 29 мај, точно на пладне во киносалата на Кинотеката на Македонија ќе се одржи свеченото доделување на „Златниот објектив“ на големиот доајен...

МакеДокс- Повик за Докуникулци 2024

Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“ е во потрага по шестата генерација „Докуникулци“ на возраст од 14 до 18 години, кои сакаат да бидат дел од едногодишната работилница...
.td-container, .tdc-row { width: 1095px }